Blog > Komentarze do wpisu
PIECZONA NADZIANA SZKATUŁKA TOFU Z RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Takie tofu robię nie pierwszy raz, posmakowało :) Inspiracją był przepis na nadzianą kurę w którymś z programów kulinarnych TVN Style. Pierwotnie, w skład nadzienia wchodziły liście szpinaku, jednak z powodu nadmiaru rukoli, upycham właśnie ją do środka, wypada genialnie. Wcześniej robiłam z tofu wędzonym, ostatnio z naturalnym i jest nawet lepsze :) Gorąco polecam, jako przekąskę na imprezę, dodatek do obiadu lub kromki chleba. Używam tu rękawa piekarniczego, można go zastąpić folią aluminową, jednak polecam rozwiązanie z rękawem.

zapiekana szkatułka tofu

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 kostka tofu 300g

łyżka soku z cytryny

ok 10 listków świeżej szałwii (bazylia też będzie pasowała)

1 łyżka sosu sojowego w przypadku tofu wędzonego lu 2 dla naturalnego

1 łyżeczka mazeiny (skrobii kukurydzianaj) lub mąki ziemniaczanej

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

ok 20 listków rukoli

ok 10 suszonych pomidorów w oliwie

Wykonanie

Podstawowa sprawa to dobre wykrojenie kawałka tofu ze środka, nie musi być super precyzyjnie, ale nie trudno o zepsucie szkatułki kiedy wjedziemy nożem w środek z jednej strony, a z drugiej wyjedziemy bokiem ;) Ja robię to tak: stawiam kostkę krótszym bokiem na desce, odrysowuję nożem kształt, który ma być wycięty, a kiedy biorę się za krojenie, przykładam kolejną deseczkę do dłuższego boku (mamy teraz dwie deski, prostopadłe względem siebie), wbijany nóż również opieram o tą deskę i jadę w dół, przy każdym boku to samo.

Robię marynatę: do miseczki wlewam oliwę, wciskam przez praskę czosnek i rozcieram go w dziewicy, wrzucam pokrojone w paseczki listki szałwii, jeszcze chwilę rozcieram, dodaję sok z cytryny i sos sojowy, mieszam. Smaruję nią każdy bok i środek tofu.

zapiekana szkatułka tofu

Wycinam z rękawa kawałek 2-3 razy dłuższy niż tofu, by swobodnie spiąć szkatułkę; spinam klipsem jeden koniec, wrzucam tofu łącznie z marynatą, zamykam i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję farsz.

Listki rukoli z odrzuconymi grubszymi łodyżkami i pomidory kroję, dość drobno (jest to istotne, by przy krojeniu upieczonej kostki nie było problemu z wypadającym farszem), 1/3 wykrojonej części tofu rozcieram drobno widelcem, pozostałą część można użyć do zagęszczenia pasty czy zupy, nie zużywajcie tu całego wyciętego kawałka, gdyż łącznie z rukolą i pomidorami, farszu będzie za dużo i upchana nim szkatułka popęka.

Z marynaty odlewam 3 łyżki samego płynu, dodaję łyżeczkę mazeiny, mieszam, dorzucam rozkruszone tofu (jeśli macie chęć, warto całość rozetrzeć na gładko), dodaję do pomidorów i rukoli, mieszam całość.

Teraz wrzucam farsz do tofu, raz z jednej raz z drugiej strony, lekko dociskając, bez upychania na siłę, tak by kostka nie pęczniała, na koniec rozmasowuję szkatułkę by farsz dobrze rozłożył się w środku. Zapinam rękaw drugim klipsem, nacinam wierzch w 2-3 miejscach, wkładam zawiniątko do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym do 180 st 30-40 minut. Wyciągam "pieczeń" i kroję ostrym nożem po wystudzeniu.

Polecam, soczyste i pyszne, nic na to nie poradzę, mimo że to wciąż tofu ;-)

środa, 07 lipca 2010, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Halina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/07 15:52:17
wow ale super pomysł! Takiego tofu jeszcze nie jadłam :)
-
justmydelicious
2010/07/07 16:13:30
fantastycznie wygląda! świetny pomysł :)
-
Gość: Kinga, *.xdsl.centertel.pl
2010/07/07 16:53:38
Świetny pomysł na tofu! Ja ciągle tofu wrzucam do warzyw z patelni lub kiełków z patelni, ewentualnie do miso. Nadziewane tofu - koniecznie do wypróbowania, o ile uda mi się wykroić środek. Pozdrawiam.
-
2010/07/07 17:59:09
tofu jadłam tylko dwa razy w życiu jak u mnie w sklepiku się pojawiło, smakowało jednak potem zaniechali sprowadzania a ja jakoś przestałam szukać, narobiłaś mi jednak ochotę.
-
wegetarinka
2010/07/07 21:22:35
Halina, warto spróbować, polecam :)
justmydelicious, dzięki ;)
Kinga, jeśli zepsujesz, zawsze można pokroić w paski i potraktować tak jak w przepisie, marynować, a potem podpiec z pomidorami i rukolą, efekt smakowy też będzie dobry :)
viri, zatem jesteś jedną z nielicznych, którym tofu posmakowało za pierwszym razem :)
-
panna_malwinna
2010/07/08 09:55:46
Chętnie wypróbuję. Tofu mam zawsze spory zapas ;)
-
2010/07/08 17:16:37
Wegetarianko, to Twoja kolejna niezwykła propozycja na tofu :) Kiedy ja je wszystkie wypróbuję?
-
wegetarinka
2010/07/08 21:46:26
malwinno, będzie mi niezmiernie miło :)
quinoa, to samo myślę jak wchodzę na Twój blog, a ad tofu, mam jeszcze sporo planów ;)
-
2010/07/12 17:46:56
Zostawić Panią na chwile to jak się wróci to nie wiadomo co pierwsze drukować i co pierwsze ustalać do zrobienia
Dala mnie to już hit te szkatuły
-
wegetarinka
2010/07/12 20:13:23
Ala, posmakuje Ci, już ja to wiem :D
-
2010/07/12 22:30:20
czyli piec mimo upału co?
-
wegetarinka
2010/07/12 22:39:03
Ala, upiecz jak już skwaru nie będzie, późnym wieczorem lub późniejszym, rano będzie idealna; ja dziś bułki piec będę z suszonymi owocami ;) na jutro
-
2010/07/13 13:36:59
kochana mnie do twoich przepisów nie trzeba przekonywać i na dokładkę na moim ,,zadupiu" kupiłam tofu bez problemu , weszłam do sklepu a tam wędzone i zwykłe, to jak się schodzi robię
Dam szpinak bo i on był
-
wegetarinka
2010/07/13 20:48:24
ze szpinakiem będzie super!
-
2010/07/16 21:50:53
jest przepyszne
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl