Blog > Komentarze do wpisu
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ CHABROWY

Zrobiłam tę miksturę z ciekawości koloru i smaku jaki oddadzą chabry. Wygląda powalająco, niezwykłe też były etapy nabierania tego odcienia. Na koniec płatki bławatka wyglądały jak miejscami zaróżowione, blado- liliowe pierze skąpane w zachodzących promieniach słońca. Niezwykle! Absolutnie!

Przez 4 dni zacierałam łapki widząc jak lemoniada nabiera obiecującego odcienia, pachniało początkowo też dobrze, potem lekki ferment, dalej odrzucający wręcz i nie wyrzuciłam mikstury tylko dlatego, że żal było mi koloru, cudnego, współgrającego z zachodem słońca!
Przepis ląduje oczywiście w Klubie kwiatożerców :)

orzeźwiający napój z chabrów


Lemoniadę zrobiłam na podstawie wpisu Łukasza Łuczaja (klik klik), zrobiłam go z syropem z agawy.

Składniki

2 niepełne słoiki litrowe płatków chabrów (ciężko stwierdzić z ilu kwiatów, myślę, że było ok 500)

1,5 l wody

ok 150 ml syropu z agawy

2 łyżki soku z cytryny


chaber bławatek

Wykonanie

Płatki płuczę kilkakrotnie, wsypuję do szklanego słoja, zalewam wodą wymieszaną z agawą i sokiem z cytryny. Mieszam, zakręcam słój i stawiam przy nasłonecznionym oknie. Wg przepisu, płatki trzeba było dusić 9 dni, ja trzymałam 7. Po tym czasie przefiltrowałam dwukrotnie: najpierw przez gęste sito, potem przez złożoną kilkakrotnie gazę. Choć zapachowo lemoniada nie pasowała mi zbytnio, z dodatkiem dużej ilości lodu, limonką i odrobiną alkoholu, smakowała rewelacyjnie i orzeźwiająco w te palące dni. Polecam :)


orzeźwiający napój z chabrów

wtorek, 13 lipca 2010, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/07/13 15:13:24
niesamowita zmiana kolorów
potrzeba mi dzisiaj takiego orzeźwienia
-
pinkcake
2010/07/13 15:32:35
Cudowny! U mnie bławatki dały inny odcień, czyżby sok z agawy coś dodał? Szkoda, że Ci nie smakował:(
-
panna_malwinna
2010/07/13 15:45:22
Chabry kocham- w wazonie. Ale taki napój- czemu by nie?
-
Gość: yoganna, *.tvk3.pl
2010/07/13 17:14:38
jestem wege od 4 lat ale nigdy nie używałam kwiatów w kuchni. Napój wygląda znakomicie! chyba wybiorę się na łąkę:)
-
wegetarinka
2010/07/13 20:56:06
Asieja, to prawda, magia!
pinkcake, jestem zatem ciekawa Twojego; agawa nie zmieniła koloru, raczej chodzi o warunki kiszenia chabrów IMO, może moje były bardziej nasłonecznione? Toż napisałam, że polecam, z duuużą ilością lodu, limonką i kapką alkoholu; chyba następnym razem zrobię nalewkę lub coś koło tego
malwinno, polecam, na te upalne dni
pogyoganno, spróbuj, może i Ty załapiesz bakcyla?
-
justmydelicious
2010/07/13 21:47:40
chabry! uwielbiam!
-
e_d_y_s_q_a
2010/07/13 22:43:39
Bardzo ciekawy pomysł, uwielbiam chabry, ale jednak zostawię je na łące :-)
-
Gość: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/13 23:56:43
Faktycznie, kolor nieziemski :)
-
pinkcake
2010/07/14 09:47:59
Ja nie kisiłam, tylko parzyłam, może dlatego uzyskałam taki zielonkawe cóś? Wino chabrowe też jest różowe i w sumie to ten mój kolor nie bardzie zdziwił.
-
wegetarinka
2010/07/14 11:44:11
justmydelicious, ja również :)
edysquo, ja też tak myślałam, ale było ich takie zatrzęsienie na dobrym polu, że się skusiłam jednak
justyna, prawda?
pinkcake, to mamy rozwiązanie!
-
2011/06/13 08:52:11
A jak będę robić napój. Znaczy się zasypię cukrem kwiaty i zostawię to na kilka dni, później przecedzę, a kwiaty zaleję wrzątkiem, no i zmieszam na koniec te dwa płyny. Tylko, że to miało na zdjęciu w książce niebieskawy kolor, ale zobaczymy z co z tego wyjdzie :DDD
Miłego dnia!
-
wegetarinka
2011/06/14 21:25:13
andiza, to zależy od czasu 'kiszenia' kwiatów, im dłużej tym kolor ciekawszy, smak to kwestia gustu :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl