Blog > Komentarze do wpisu
TOFU W OLIWIE RAZY 3

Tofu uwielbiam, każdy kto do mnie zagląda o tym wie :)
Tym razem tofu zatopione w oliwie, na 3 sposoby, każdy wart wypróbowania :)
Pierwszy sposób to eksperyment, chciałam zabawić się z tofu, zanurzyć je w oliwie z ziołami i potrzymać parę dni, pomysł trafiony, tofu świetnie sprawdziło się w sałatkach (w takich, w których z reguły używa się fety). Potem zmiękłam na widok fety w pomidorach u Małgosi z "Pieprz czy wanilia" (klik klik) i śmiem twierdzić, że tofu jest wręcz stworzone do takiej receptury; kolejnym, już moim pomysłem i IMO znacznie smaczniejszym od poprzedniego było zanurzenie tofu w towarzystwie suszonych pomidorów, orzechów włoskich i koperku.


tofu w oliwie z ziołami

TOFU W OLIWIE Z ZIOŁAMI

ok 120 g tofu naturalnego

8 łyżek sosu sojowego*

ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek

3 gałązki majeranku

łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka igieł rozmarynu

3 średnie ząbki czosnku

2 średnie suszone ostre papryczki

Wykonanie

Tofu kroję w niezbyt dużą kostkę, wrzucam do słoika przekładając ziołami, czosnkiem i papryką, zalewam oliwą wymieszaną z sosem sojowym* tak by wszystkie kawałki były zanurzone, zakręcam odstawiam do piwnicy na kilka, kilkanaście dni (u mnie zużyte po ok 10 w sałatce i koreczkach). Oliwę można zużyć do sałatek, marynat.


tofu w oliwie z ziołami

* lepszym sposobem będzie przed zatopieniem marynowanie tofu w sosie sojowym z ulubionymi dodatkami, a potem zalanie już czystą oliwą


TOFU W ZIOŁACH Z SUSZONYMI POMIDORAMI inspirowane roladkami z fetą Małgosi


tofu w ziołach z suszonymi pomidorami

Składniki na ok 12 szt

ok 100g tofu nat

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki wody

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki suszonych ziół

pomidory suszone

wykałaczki

oliwa

można eksperymentować z innymi dodatkami jak czosnek, cebula, imbir

 

Wykonanie

Tofu kroję na kilkucentymeetrowe kawałki (4 cm na ok 1 cm). W pojemniczku mieszam sos sojowy z wodą i octem ryżowym, zanurzam tofu, przykrywam i wstawiam do lodówki na min 2 godziny.


tofu w ziołach z suszonymi pomidorami

Pomidory zalewam wrzątkiem, po kilku minutach odcedzam na sitku. Tofu wyjmuję z pojemniczka, każdy kawałek obsypuję ziołami, kładę na końcu pomidora i zwijam w roladkę, spinam przełamaną na pół wykałaczką przebijając na wylot (w niektórych przypadkach użyłam 2 patyczków). Wrzucam do słoiczka, zalewam do pełna oliwą, zakręcam i wstawiam do piwnicy (inne ciemne chłodne miejsce) na kilka/ kilkanaście dni.


tofu w ziołach z suszonymi pomidorami

Ja użyłam trochę za dużo ziół, starajcie się raczej popruszyć tofu suszem, niż utaczać kawałki w całości.


ROLADKI Z TOFU, SUSZONYCH POMIDORÓW, ORZECHÓW WŁOSKICH I KOPERKU


TOFU W POMIDORACH Z ORZECHAMI I KOPERKIEM

Składniki na ok 12 szt

ok 100g tofu nat

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki wody

1 łyżka octu ryżowego

garść wyłuskanych orzechów włoskich

łyżka posiekanego koperku

1 ząbek czosnku

pomidory suszone

wykałaczki

oliwa


Wykonanie

Tofu kroję na kilkucentymeetrowe kawałki (4 cm na ok 1 cm). W pojemniczku mieszam sos sojowy z wodą i octem ryżowym, zanurzam tofu, przykrywam i wstawiam do lodówki na min 2 godziny.


TOFU W POMIDORACH Z ORZECHAMI I KOPERKIEM

Pomidory zalewam wrzątkiem, po kilku minutach odcedzam na sitku. Orzechy wrzucam do foliowej toreki, zwijam i tłukę tłuczkiem na drobne kawałki (szkoda uruchamiać blender do takiej ilości), powinny być bardzo drobne jak np. kasza jaglana, nie muszą być roztrzepane na pył. Przerzucam je do miski, dodaję koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam porządnie.

Smaruję orzechami wewnętrzną stronę pomidorów, następnie układam po kawałku tofu, zwijam w roladkę i spinam połamaną na pół wykałaczką na wylot (w niektórych przypadkach użyłam 2 patyczków). Wrzucam do słoiczka, zalewam do pełna oliwą, zakręcam i wstawiam do piwnicy (inne ciemne chłodne miejsce) na kilka dni (u mnie zużyte po 4).

piątek, 18 czerwca 2010, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
panna_malwinna
2010/06/18 13:46:03
Jakie cuda u Ciebie;) W oliwie zrobię na pewno. Te suszone pomidorki też kuszą. Zawsze mam duży zapas tofu w lodówce i potem problem - jak to przejeść nim minie data ważności.
-
justmydelicious
2010/06/18 14:06:18
cudowne zdjęcia! mam ochotę wyciągnąć dłoń po kawałek :)
-
2010/06/18 15:05:29
ale koleżanka dała czadu :D
Lojalnie uprzedzam ,że będę zżynać
Zdjęcia takie do zapatrzenia

p.s jak smakuje to w maśle orzechowym?
-
wegetarinka
2010/06/18 18:44:10
pozdrawiam dziewczęta ;) i polecam bo warto
Ala, robiłam z masłem, ale pożałowałam go i dodatkowo rozrabiałam z wodą i sosem sojowym ;), bo u mnie zbyt duża ilość może się zamienić w długotrwałą awersję ;), było mało wyczuwalne, następnym razem dodam więcej; acha, jak masz agawę, to koniecznie zrób takie:
wegetarianka.blox.pl/2010/05/PRZEPIS-NA-PYSZNE-TOFU.html

dzisiaj będę kręcić sernik z tofu /mam 2 kg w lodówce ;)/ i masła orzechowego albo wytrawnie albo z melasą, zobaczę w trakcie :D
-
2010/06/18 19:01:42
ale zjadliwe było co? To tofu niby orzechowe
Mam , ma syrop i tofu nie w 2 kg , chociaż z tym wędzonym i takim jedwabistym no może i będzie ,a i jeden słoiczek jeszcze mam takie smarownego (naturalnego na ,,Przemetnikową " potrawę ) czyli chciałam napisać ,że koniecznie zrobię te tofu z agawa :D

Kurcze ciekawa jestem tych twoich serników , bo ,że wyjdą to nie wątpię :)))

p.s zrobiłam galaretkę z bzem ,ale bez zdjęć i bez tej miseczki z pomarańczy bo po pracy nie chciało się mi zdjęć robić ,ani po pomarańcze chodzić
Sama galaretka pyszna i w takich prostych szklankach ślicznie wygląda( żałuje ,teraz że nie cyknęłam) takie zatopione kwiatki
-
Gość: thiessa, *.as.kn.pl
2010/06/18 19:55:00
Świetne. Jakiś czas temu myślalłm nad spożytkowaniem w ten sposób tofu. Cieszę się, że pokazałaś tyle ciekawych wariantów. Na pewno skorzystam. A we wrześniu kiedy będę robić suszone pomidory to już musowo.
-
e_d_y_s_q_a
2010/06/18 21:24:54
Witam po krótkim urlopie :-)
Cieszę się że akurat teraz wstawiłaś ten przepis. Własnie przyjechałam z Gór Stołowych i przy okazji zahaczyłam o producenta Czeskiego - Sunfood i kupiłam sobie 5 kg tofu na zapas :-)
Teraz zbieram przepisy na nie :-)
Pozdrawiam
-
wegetarinka
2010/06/18 21:51:59
Ala, tak, zjadłam, ole posmak orzechowy był mało wyczuwalny, następnym razem zamarynuję najpierw tofu w sojowym, albo w ogóle wrzucę na patelnię od razu wszystko, zaleję mlekiem koko i będę dusić do skutku :D
Na jedwabiste już tak długo ostrzę pazurki, byłam wczoraj w sklepie z żywnością azjatycką, gdzie zwykłe 350g mają po 4 zł :D i byłam pewna, że dostanę silken, ale okazało się, że "była, ale się skończyła" :/
Tofu z linka z agawą to mój faworyt jak na razie, więc wiesz o co chodzi :)
Do galaretki trochę mi zabrakło czekolady lub jej namiastki, myślałam o polewie: agawa + kakao (w stosunku 1:1) + cynamon, ale w tych moich miseczkach trochę nieporęcznie by było z tą polewą, choć bardzo bardzo by tu pasowała
A sernika sama jestem ciekawa, nigdy nie wiem, co tym razem wyjdzie :D
thiessa, ja nigdzie takiego tofu nie widziałam, co mnie bardzo dziwiło, ale może mało widziałam; co do opcji z pomidorami polecam wersję drugą z orzechami, pycha!
edysqo, 5 kg!!! moje marne 2kg się chowają ;) a tofu Sunfooda bardzo lubię!
-
aga-aa
2010/06/19 09:52:05
ja też uwielbiam tofu, a każda proponowana przez ciebie wersja bardzo mi się podoba, gdyż i orzechy i suszki pomidorowe bardzo lubię :)
-
ugotujmy
2010/06/19 10:51:01
strasznie fajne te Twoje eksperymenty
-
2010/06/19 11:59:26
Wegetarianko, jak zawsze u Ciebie, pełno niezwykłych pomysłów!:) Wszystkie warianty mi się podobają, a najbardziej tofu w orzechach, mniam! Tak tylko myślę, że nie należy trzymać tofu w ten sposób zbyt długo, ono będzie się znacznie gorzej przechowywało od fety. Wiadomo, że takie pyszności najlepiej przechowuje się w żołądku ;D
-
spaceage
2010/06/19 21:25:05
ale! pomysły, wykonanie, estetyka! no szczerze - podziwiam zawsze taką pracę bo by mi się nie chciało tak tych kosteczek obtaczać, więc tym bardziej podziwiam i zazdroszczę :)
-
karol.ina.l
2010/06/21 20:22:45
Wszystko wygląda przepięknie i kusząco, ja dotychczas nie miałam do tofu szczęścia, to nie umiałam mu nadać smaku, ale na pewno będę jeszcze czynić próby i kto wie, może to z Twoją pomocą się uda. Pozdrawiam
-
wegetarinka
2010/06/22 18:12:30
aga, te z orzechami właśnie były najlepsze :]
Asieja miło, że się podoba :]
quinoa, to fakt, nie należy ich zbyt długo przechowywać, ale nie mieliśmy z tym problemu, szybko poszło
Olga, wbrew pozorom, szybko się je robi, to przecież kilka sztuk, jeśli chodzi o zioła czy inną panierkę, to można kawałki wrzucić do miseczki wypełnionej np. tymi ziołami i potrząsnąć parę razy; gotowe :D
karolina, tak, wiem, tofu można nie lubić, ale można też z jego udziałem wyczarować wyśmienite potrawy, wierz mi :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl