Blog > Komentarze do wpisu
CYTRYNOWA GALARETKA Z KWIATAMI CZARNEGO BZU

Ostatni wpis na temat bzu był wytrawny, tym razem na słodko. Już podczas przygotowywania galaretki wiedziałam, że znam ten smak. Lata temu na Mazurach zachwycaliśmy się sokiem tam serwowanym, jego smakiem i aromatem. To był sok z kwiatów czarnego bzu. Galaretki zrobiłam na próbę, by poczuć smak kwiatów na słodko, syrop też zrobię i nalewkę pewnie też- jak starczy mi determinacji :D

Nie miałam małych pojemników na galaretkę, a zależało mi na niewielkich porcjach, napełniłam więc nią wydrążone połówki pomarańczy, co dodało jej kolejnego uroku :) Przepis wklepuję "na oko", ja robiłam z syropem z agawy, jeśli używacie cukru- można go tu użyć, a receptura polega na tym by wymieszać kwiaty, sok z cytryny i dosładzacz i dolewać tyle wody by odpowiadało Wam smakowo, u mnie ponad szklanka, ale ile dokładnie- nie wiem, może 1 i 1/2.

Przepis podłączam do kwiatowej akcji Pinkcake :)

cytrynowa galaretka z kwiatami bzu

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

4 baldachy rozkwitłych kwiatów bzu

1/2 szk syropu z agawy (można użyć innego lub cukru- kilka łyżek)

ok 3/4 szk soku z cytryny

woda

4 płaskie łyżeczki agaru


Wykonanie

Szklankę wody, oczyszczone i pościnane nożyczkami szypułki kwiatowe, sok z cytryny i syrop mieszam w garnuszku. Dolewam jeszcze tyle wody by odpowiadało mi na słodkość (być może nie będzie to konieczne, jedni lubią bardziej słodko, inni mniej), dosypuję agar i mieszam energicznie by dobrze rozprowadzić proszek. Stawiam na palnik i zagotowuję. Zestawiam z ognia i daję miksturze przestygnąć przez kilka minut, jednak niezbyt długo gdyż agar dość szybko żeluje w pokojowej temperaturze, jeśli zacznie żelować zbyt szybko, miksturę należy ponownie podgrzać. Jeśli nie jesteście przekonani do jedzenia kwiatów, można płyn przelać przez gęste sito.

Do takich dań jak galaretka potrzebujemy twardych pomarańczy. Należy je przekroić na pół wzdłuż, przejechać wokół miąższu nożykiem lub łyżeczką i stopniowo podważać miąższ wypychając go do góry. Ja miałam cienką metalową łyzeczkę, którą sprawnie załatwiłam temat. Z miąższu można wycisnąć sok i dodać do mikstury, mi zależało na posmaku cytrynowym z aromatem kwiatów bzu. Stawiam "miseczki" z pomarańczy na szklankach, by równomiernie napełnić je miksturą. Wlewam masę do połówek i zostawiam do zastygnięcia. Przed podaniem chłodzę w lodówce, następnie każdą połówkę kroję ostrym nożem na pół, a potem znowu na pół. Gotowe, smacznego :)

niedziela, 13 czerwca 2010, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2010/06/13 12:19:15
Rety, jakie śliczności!!! :) Wspaniały z Ciebie Kwiatożerca;)
-
2010/06/13 12:26:35
Matko kochaniutka , jak mi to się podoba ,cudeńko w najczystszej postaci
I ta galaretka i pojemnik , coś rewelacyjnego , zmysłowego , dla mnie bomba
Bez mi się skończył ,ale to chwilowe
nawet syrop z agawy mam , wiec i u mnie takie galaretki zagoszczą
-
lepszysmak
2010/06/13 14:05:03
Tyle dobrego słyszałam już o kwiatach czarnego bzu, ale jakoś nadal brak mi odwagi aby coś z nich przygotować... Boję się, że zrobię coś nie tak i potem cała rodzina to odchoruje... Na razie, pozwolę sobie "skopiować" formę podania galaretki:) Pzdr Aniado
-
e_d_y_s_q_a
2010/06/13 14:47:22
Gratuluję pomysłu :-) Na pewno wykorzystam, niestety nie uda mi się teraz zrobić tak jak planowałam soku z kwiatów czarnego bzu bo jutro wyjeżdzam :-)
Na szczęście zostają mi później owoce czarnego bzu.
Pozdrawiam
Edyta
-
2010/06/13 15:55:37
Cu-dow-ne! Fantastyczny pomysł, Wegetarianko! Bajeczna oprawa, a te kwiatki zatopione w agarze przypomniały mi "widoczki" z dzieciństwa.
-
justmydelicious
2010/06/13 18:55:30
z bzem? intrygujące :)
-
2010/06/13 22:10:48
nie dość, że wygląda po prostu pięknie to jeszcze jakie orginalne!
-
2010/06/13 22:18:51
Wspaniały pomysł, smak musi być nieziemski :)
-
wegetarinka
2010/06/14 16:52:45
pozdrawiam dziewczęta ;)
a pomysł ze skórkami pomarańczy nie jest mój, pisała o nim Magda Basset lata temu na grupie pl.rec.kuchnia; odpada też problem ze zmywaniem naczyń, wyjada się galaretki, a skórki wyrzuca ;)
-
Gość: fanta, *.aster.pl
2010/06/17 12:38:25
wygląda obłędnie! wspaniały pomysł ze skórkami pomarańczy
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl