Blog > Komentarze do wpisu
WEGAŃSKIE CIASTO Z RABARBAREM

Ha, pełny sukces :) Nie mam  zbyt dużego doświadczenia z obrabianiem rabarbaru, zjadam na surowo, bez maczania (jak to w dzieciństwie bywało) w cukrze. Zamarzyło mi się ciasto, kruche, z chrupiącą kruszonką i kwaskowym posmakiem rabarbaru. To moje drugie podejście do takiego ciasta, tym razem udane. Będę do niego wracać z wariacjami (wanilia, aromat migdałowy, kokos...), jest tego warte! Tymczasem ciasto w wersji klasycznej, zrobiłam tylko jeden błąd, ale o tym za chwilę.


kruche ciasto z rabarbarem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na tortownicę o śr. 23 cm.)

1,5 szk mąki pszennej zwykłej

1,5 szk mąki pszennej razowej (1850)

1 czubata szklanka płatków owsianych

1/2 szk zimnej wody

1/2 szk oleju rzepakowego (lub innego neutralnego)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki płatków migdałowych

4 czubate łyżki cukru jasnego brązowego (można dać nieco więcej, osobiście nie lubię bardzo słodkich ciast)

ok 700 gram łodyg rabarbaru (lub nawet więcej)

6-7 łyżek syropu z agawy lub innego (ewentualnie cukier, jeśli cukier, należy zmniejszyć ilość, myślę, że 2-3 łyżki wystarczą)


kruche ciasto z rabarbarem


Wykonanie

Rabarbar myję, kroję, zalewam syropem (cukrem), mieszam i odstawiam. Jeśli zdarzy Wam się włóknisty można łodygi obrać. Mieszam sypkie składniki ciasta (oprócz płatków migdałowych), dodaję wodę, olej i wyrabiam kruche ciasto. Dzielę je na 2 nierówne części (u mnie nie była znaczna różnica i tu był błąd, przesadziłam nieco z kruszonką i choć w smaku wszystko grało, to utrudniało nieco krojenie, więc podzielcie ciasto rozsądniej niż ja, powiedzmy 0,3- 0,7). Do mniejszej części dorzucam rozkruszone płatki migdałowe. Formuję kule, każdą zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 20 minut.

Po tym czasie wyjmuję większą część i odrywając kawałki (lub ścierając na tarce) wylepiam nimi formę (można ją uprzednio natłuścić, ja tego nie robiłam, mam nieprzystającą blaszkę). Spód wyrównuję dociskając palcami. Na to wrzucam rabarbar i nieco soku (niewiele! łyżkę, maks dwie), wyrównuję powierzchnię. Na rabarbar ścieram na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta, skrawki powinny być równomiernie rozrzucone na rabarbarze. Wkładam do nagrzanego piekarnika (ok 200st C) na ok godzinę, do suchego patyczka. Gotowe, smacznego!


wegańskie ciasto z rabarbarem

piątek, 14 maja 2010, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/14 17:44:02
O, wspaniale Ci wyszło. I widzę, że nie zalało się sokiem. Wygląda yumi. Może jutro będę miała wolną chwilę to też zrobię coś rabarbarowego.
Pozdrawiam
-
2010/05/14 17:50:32
dla mnie najbardziej zachęcająca jest ta obłędna kruszonka!
-
2010/05/14 18:38:34
Nareszcie przyszła pora na rabarbar. Chyba w weekend upieję takie ciasto. Pozdrawiam!
-
2010/05/14 19:18:59
podzielone równo czy nie - ważne że smaczne (: apetycznie tak wygląda, że hej!
-
2010/05/14 19:35:57
jutro i ja zrobię jakieś rabarbarowe cudo
najpierw zjadając kawałeczki w cukrze
-
2010/05/14 21:54:32
Usagi, no nie pociekło :) najważniejsze, że smakowało!
mydelicious, lubię ciasta z kruszonką, ale tu przesadziłam, mnie najbardziej smakował środek :)
kubako :) trzeba korzystać, sezon na rabarbar jest tak krótki
viri, dziękuję, hej! :D
Asiejko, rabarbar jest teraz tak smaczny i kuszący, ze grzech nie skorzystać :D
-
2010/05/14 22:18:48
świetnie wygląda , więcej niż świetnie
-
2010/05/14 22:26:35
a wiesz, że z chęcią spróbowałabym takiego ciasta!
-
2010/05/15 08:36:39
Prawie jak crumble. Bardzo sympatyczne. Niech żyje rabarbar! :-)
-
2010/05/15 11:09:57
hej! xD
-
2010/05/15 20:40:34
Ala, szybko znikło, polecam :)
aga ssssssssss
poswiatko, tak, w stylu crumble, zgadza się
viri ;)
-
2010/05/16 10:33:45
Mniami..Jakie apetyczne.. Co z tego, że trudno się kroiło?? Grrrubaśna kruszonka jest the best.. Zjadłbym sobie kawałeczek..a tam, wygląda tak zachęcająco, że na kawał bym się skusił...
-
2010/05/21 06:49:52
Brzmi i wygląda pysznie!:)
-
2010/05/21 10:53:36
rabarbar+ kruszonka, to jest to! mlask mlask :D
-
2010/05/23 00:51:20
Wybitna kruszonka! Ciasto z rabarbarem to zawsze cud, miód, malina ;)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl