Blog > Komentarze do wpisu
PRZEPIS NA PYSZNE TOFU

Są tacy, którzy twierdzą że tofu jest fu ;) Dla mnie jest to fenomen. Można mu nadać smaki i formy jakich zapragniemy. Sprawdza się w daniach słodkich i wytrawnych, ciepłych i zimnych. Lubię z nim eksperymentować, jest dla mnie jak tlen, źle się czuję gdy mam tylko 1 kostkę w lodówce i nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tofu, niezwykłego tofu.

Dzisiaj przepis na proste, szybkie i smaczne danie. Może służyć jako dodatek do makaronu czy ryżu lub podane na imprezie jako przekąska wege. Jestem pewna, że miło zaskoczy nawet przeciwników tofu :)

tofu sojowo- agawowe

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 kostka tofu naturalnego- ok 300g

3 łyżki mąki kukurydzianej lub kaszy

sos sojowy

syrop z agawy (może być inny lub miód jeśli używacie)

kilka łyżek oleju lub oliwy do smażenia

podprażone na suchej patelni ziarna sezamu

kilka szczypt pokrojonego szczypiorku


Wykonanie

Tofu kroję w kostkę, nie odciskam z płynu, powinno być wilgotne. Panieruję w mące kukurydzianej, tak by każdy bok był nią dobrze pokryty. Wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażę po kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Wykładam na papierowy ręcznik.


tofu w mące kukurydzianej


Następnie każdą kostkę zanurzam najpierw w sosie sojowym, następnie w syropie (jeśli ma to być danie imprezowe, należy na chwilę położyć znowu kostki na ręczniku by nie upaćkać talerza). Już na talerzu posypuję kostki kilkoma szczyptami sezamu i szczypiorku. Jeśli lubicie sezam lub macie nadmiar- można kostki w całości uturlać w ziarnach. Gotowe, smacznego!


tofu sojowo- agawowe


piątek, 28 maja 2010, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/28 20:13:08
Uwielbiam smażone tofu, dzisiaj jadłam na obiad :)
Ale przyznam że na slodko nie probowałam.
-
2010/05/28 20:29:50
znakomicie się zapowiada! i jaki ma pięknie złocisty kolor!
-
2010/05/28 20:58:38
Dla mnie tofu nie jest fu. Bardzo go powazam i zawsze musze miec w lodowce, chociaz wegetarianka nie jestem.
Koniecznie sprobuj marynate, ktora ostatnio odkrylam, jest rewelacyjna! Tutaj podaje linka:
www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=57
-
2010/05/28 22:37:34
tofu nie jest fu! o! ;)
a z sezamem uwielbiam, wypróbuję Twoją wersję, bo tofu w lodówce czeka na swój moment ;)
-
2010/05/28 23:41:33
Masz może przepis na klopsiki z tofu?
Pozdrawiam. :)
-
2010/05/28 23:49:14
Cieszę się, że nie tylko ja uważam, że tofu nie jest fuuu ;)
aga, posmakuje Ci, u mnie testerem jest małżonek osobisty, bo ja tofu właściwie bez zbytniej obróbki zjem :D
thiessa, obejrzałam, dziękuję, składniki pasują, więc wierzę, że smaczna
Ewa, w kieszeni nie mam ;) ale mogę mieć; jakie Cię konkretnie interesują? Oprócz tego, że bez strąków? Z tofu naturalnego? Z warzywami? W sosie?
-
2010/05/29 07:55:01
dla mnie tofu to mniam , mniam
Uwielbiam go , takie domowe to nawet bez jakichkolwiek dodatków jem
kolekcjonuje tez ciekawe przepisy na tofu lub z tofu w roli głównej i drugoplanowej :D
ja się dopiszę do prośby o klopsiki a nawet kilka wersji (naturalne ?-niekoniecznie,z warzywami ? tak i nie, w sosie? oczywiście ,ale niekoniecznie :P
-
2010/05/31 10:58:39
It really seems yummy! I've got some fresh tofu in the fridge, I'll have a try!
-
2010/06/01 22:39:32
Ala, pomyślę o klopsikach ;)
Zoe, I hope you'll enjoy it!
-
2010/10/08 12:40:42
Już kiedy zobaczyłam u Ciebie ten wpis, skopiowałam go sobie i cierpliwie czekał, aż odważę się zakupić kostkę tofu. Do tofu byłam zrażona od dawna - kupiłam je kilka razy wiele lat temu, kiedy zaczęło się pojawiać na polskim rynku (w liceum i na studiach też byłam wegetarianką) i niestety za każdym razem kończyło w koszu. Potem przez wiele lat go nie próbowałam, ale tak ostatnio zachwalasz, że postanowiłam wypróbować ten przepis. I... posmakowało! Trochę się bałam co z tego wyjdzie, ale w końcu - wstyd się przyznać - zjadłam całą kostkę. Po części dlatego, że małżonek kręcił na to danie nosem, ale co tam - jego strata. Było więcej dla mnie:-)
-
2010/10/08 17:41:00
Osa, cieszę się zatem, że smakowało i że choć trochę się przekonałaś :)
Mój małżonek zupełnie nie jest tofużerny, ale ten sposób skwitował 'niezłe'
Może dołączysz do naszej tofu- akcji? :)
-
2010/10/09 10:10:26
Chyba jeszcze jestem zbyt zielona, żeby podawać nowe "tofu-przepisy". Na razie chętnie wypróbuję przepis na sałatkę z wędzonym tofu, który dziś podałaś, bo właśnie wczoraj nabyłam kostkę takiego tofu na wypróbowanie - no i od razu mam na nie przepis! Super - dzięki.
-
2010/10/09 10:35:34
przepis nie musi być Twój, może pochodzić z bloga, książki (z podaniem źródła) z Twoimi uwagami np; ale widzę, że oswajasz się z tofu na całego, super :)
-
Gość: tofufka, 89-72-127-86.dynamic.chello.pl
2011/09/26 10:56:17
Witam, dopiero zaczynam swoja przygodę z Tofu, chce wypróbować twój przepis wegetarianko, mam tylko pytanie: jakim innym syropem mogę zastąpić ten z agawy? lub gdzie mogę syrop z agawy kupić? Z góry dziękuję za info,
tofufkowe pozdrowiona:-)
-
2011/09/26 13:47:41
Witaj tofufko :) syrop z agawy możesz zastąpić innym neutralnym syropem czy słodem, może być ryżowy np., a syrop z agawy kupuję w sklepach z tzw. "zdrową żywnością"; mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu :) pozdrawiam!
-
Gość: naggie, aggk63.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/23 02:50:29
Dziękuję, wypróbowałam przepis, który jest fenomenalny. Użyłam do niego tofu z Polsoi.
-
Gość: , 78.10.53.3*
2012/08/30 10:59:39
Ile tego miodu dałaś?
-
2012/08/31 10:21:42
Gościu, kilka łyżek, robiłam bez proporcji, do jednej miseczki wlałam trochę syropu, a do drugiej trochę sosu sojowego i maczałam w miseczkach tofu do wyczerpania kostek :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl