Blog > Komentarze do wpisu
PRZEPIS NA PYSZNE TOFU
Są tacy, którzy twierdzą że tofu jest fu ;) Dla mnie jest to fenomen. Można mu nadać smaki i formy jakich zapragniemy. Sprawdza się w daniach słodkich i wytrawnych, ciepłych i zimnych. Lubię z nim eksperymentować, jest dla mnie jak tlen, źle się czuję gdy mam tylko 1 kostkę w lodówce i nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tofu, niezwykłego tofu. Dzisiaj przepis na proste, szybkie i smaczne danie. Może służyć jako dodatek do makaronu czy ryżu lub podane na imprezie jako przekąska wege. Jestem pewna, że miło zaskoczy nawet przeciwników tofu :) PRZEPIS WEGAŃSKI Składniki 1 kostka tofu naturalnego- ok 300g 3 łyżki mąki kukurydzianej lub kaszy sos sojowy syrop z agawy (może być inny lub miód jeśli używacie) kilka łyżek oleju lub oliwy do smażenia podprażone na suchej patelni ziarna sezamu kilka szczypt pokrojonego szczypiorku Wykonanie Tofu kroję w kostkę, nie odciskam z płynu, powinno być wilgotne. Panieruję w mące kukurydzianej, tak by każdy bok był nią dobrze pokryty. Wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażę po kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Wykładam na papierowy ręcznik. Następnie każdą kostkę zanurzam najpierw w sosie sojowym, następnie w syropie (jeśli ma to być danie imprezowe, należy na chwilę położyć znowu kostki na ręczniku by nie upaćkać talerza). Już na talerzu posypuję kostki kilkoma szczyptami sezamu i szczypiorku. Jeśli lubicie sezam lub macie nadmiar- można kostki w całości uturlać w ziarnach. Gotowe, smacznego! piątek, 28 maja 2010, wegetarinka
TrackBack
Komentarze
Gość: thiessa, *.as.kn.pl
2010/05/28 20:58:38
Dla mnie tofu nie jest fu. Bardzo go powazam i zawsze musze miec w lodowce, chociaz wegetarianka nie jestem.
Koniecznie sprobuj marynate, ktora ostatnio odkrylam, jest rewelacyjna! Tutaj podaje linka: www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=57
aga-aa
2010/05/28 22:37:34
tofu nie jest fu! o! ;)
a z sezamem uwielbiam, wypróbuję Twoją wersję, bo tofu w lodówce czeka na swój moment ;)
wegetarinka
2010/05/28 23:49:14
Cieszę się, że nie tylko ja uważam, że tofu nie jest fuuu ;)
aga, posmakuje Ci, u mnie testerem jest małżonek osobisty, bo ja tofu właściwie bez zbytniej obróbki zjem :D thiessa, obejrzałam, dziękuję, składniki pasują, więc wierzę, że smaczna Ewa, w kieszeni nie mam ;) ale mogę mieć; jakie Cię konkretnie interesują? Oprócz tego, że bez strąków? Z tofu naturalnego? Z warzywami? W sosie? 2010/05/29 07:55:01
dla mnie tofu to mniam , mniam
Uwielbiam go , takie domowe to nawet bez jakichkolwiek dodatków jem kolekcjonuje tez ciekawe przepisy na tofu lub z tofu w roli głównej i drugoplanowej :D ja się dopiszę do prośby o klopsiki a nawet kilka wersji (naturalne ?-niekoniecznie,z warzywami ? tak i nie, w sosie? oczywiście ,ale niekoniecznie :P
Gość: Zoé, *.fbx.proxad.net
2010/05/31 10:58:39
It really seems yummy! I've got some fresh tofu in the fridge, I'll have a try!
Gość: OSa, *.chello.pl
2010/10/08 12:40:42
Już kiedy zobaczyłam u Ciebie ten wpis, skopiowałam go sobie i cierpliwie czekał, aż odważę się zakupić kostkę tofu. Do tofu byłam zrażona od dawna - kupiłam je kilka razy wiele lat temu, kiedy zaczęło się pojawiać na polskim rynku (w liceum i na studiach też byłam wegetarianką) i niestety za każdym razem kończyło w koszu. Potem przez wiele lat go nie próbowałam, ale tak ostatnio zachwalasz, że postanowiłam wypróbować ten przepis. I... posmakowało! Trochę się bałam co z tego wyjdzie, ale w końcu - wstyd się przyznać - zjadłam całą kostkę. Po części dlatego, że małżonek kręcił na to danie nosem, ale co tam - jego strata. Było więcej dla mnie:-)
wegetarinka
2010/10/08 17:41:00
Osa, cieszę się zatem, że smakowało i że choć trochę się przekonałaś :)
Mój małżonek zupełnie nie jest tofużerny, ale ten sposób skwitował 'niezłe' Może dołączysz do naszej tofu- akcji? :)
Gość: OSa, *.chello.pl
2010/10/09 10:10:26
Chyba jeszcze jestem zbyt zielona, żeby podawać nowe "tofu-przepisy". Na razie chętnie wypróbuję przepis na sałatkę z wędzonym tofu, który dziś podałaś, bo właśnie wczoraj nabyłam kostkę takiego tofu na wypróbowanie - no i od razu mam na nie przepis! Super - dzięki.
wegetarinka
2010/10/09 10:35:34
przepis nie musi być Twój, może pochodzić z bloga, książki (z podaniem źródła) z Twoimi uwagami np; ale widzę, że oswajasz się z tofu na całego, super :)
Gość: tofufka, *.dynamic.chello.pl
2011/09/26 10:56:17
Witam, dopiero zaczynam swoja przygodę z Tofu, chce wypróbować twój przepis wegetarianko, mam tylko pytanie: jakim innym syropem mogę zastąpić ten z agawy? lub gdzie mogę syrop z agawy kupić? Z góry dziękuję za info,
tofufkowe pozdrowiona:-)
wegetarinka
2011/09/26 13:47:41
Witaj tofufko :) syrop z agawy możesz zastąpić innym neutralnym syropem czy słodem, może być ryżowy np., a syrop z agawy kupuję w sklepach z tzw. "zdrową żywnością"; mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu :) pozdrawiam!
Gość: naggie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/23 02:50:29
Dziękuję, wypróbowałam przepis, który jest fenomenalny. Użyłam do niego tofu z Polsoi.
wegetarinka
2012/08/31 10:21:42
Gościu, kilka łyżek, robiłam bez proporcji, do jednej miseczki wlałam trochę syropu, a do drugiej trochę sosu sojowego i maczałam w miseczkach tofu do wyczerpania kostek :)
Gość: Iza, 46.235.127.*
2016/09/08 14:37:36
Właśnie zrobiłam, zjadłam i jestem zachwycona :) Dziękuję za ten przepis!
|
|
Ale przyznam że na slodko nie probowałam.