Blog > Komentarze do wpisu
PRAŻUCHY

Zaskoczyła mnie teściowa! Nie znałam tego wcześniej, jest tylko konflikt między teściową a teściem co do nazwy: prażuny czy prażuchy ;) Nie za  bardzo wartościowe jest te danie, choć smaczne! Poza tym możemy je podać z czymś bardziej wartościowym np. warzywami lub sosem warzywnym, bardzo będzie tu pasowała kiszona kapusta smażona, pieczona lub gotowana, kapuśniak lub młoda kapusta mile widziane, mogą być dodatkiem do zupy czy gulaszu grzybowego. Polubi je każdy wielbiciel klusek, w szczególności kopytek. Ja je jadłam z czosnkiem roztartym z oliwą i pysznym szczawikiem zajęczym (to te piękne listki, które w porę uratowałam przed wypieleniem w ogrodzie)

Potrawa idealnie wpasowuje się w akcję Raindrop

"FESTIWAL KUCHNI STAROPOLSKIEJ"

jaka ja aktywna jestem na tych akcjach :D

prażuchy

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 kg ziemniaków

kilka łyżek mąki pszennej (można próbować z inną: ziemniaczaną lub żytnią)

sól


Wykonanie

Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie, na 10 minut przed końcem gotowania odlać część wody, zostawić tak z pół szklanki, zasypać ziemniaki mąką (ok centymetrowa warstwa), zakryć garnek, odczkekać kilka minut, następnie ubijać pałką (lub ubijakiem) na kleistą masę. Nabierać porcje masy łyżką zanurzoną w oliwie lub innym tłuszczu (powiedzmy połowa stołowej łyżki) i rzucać na talerz. Gotowe :) Jeśli zrobicie więcej, potem lub dnia następnego odsmażyć, też dobre! Smacznego :)


środa, 12 maja 2010, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/12 20:44:40
mnie to danie jest znane pod nazwą prażucha :-)
-
2010/05/12 21:18:08
fajne takie danie szczególnie na sycący obiad :) podoba mi się zdjęcie :)
-
2010/05/12 21:19:41
Bardzo lubię "prażoki". Jak widać w każdym rejonie Polski trochę inaczej się nazywają. U mnie (w Łodzi) podaje się je z kapuśniakiem (ja robię kapuśniak z kaszą do tego). Nawet ostatnio miałam robić w ramach tej samej akcji ale jakoś za ciepło jest jak dla mnie na tą potrawę, wole ją jesienią lub zimą. Chociaż w Twojej wersji są zdecydowanie bardziej letnia :-)
A jeśli mogę coś dodać to lepiej mąkę wsypać wcześniej bo jednak powinna się gotować przez jakiś czas.
Pozdrawiam
-
2010/05/12 22:15:45
Do prażuchów tylko zalewajka, no ewentualnie kefir ;) Fakt, że nie jest to bardzo wartościowe danie, ale za to jakie pyszne :P To jedno z moich najwcześniejszych i najbardziej smakowitych wspomnień kulinarnych, także z łódzkiego:) Z mąką żytnią też są bardzo pyszne.
UWIELBIAM. Robię bardzo rzadko, bo mój syn nie przełknie rozgniecionych ziemniaków w żadnej postaci :(
-
2010/05/12 23:39:31
Mój tato często wspomina prażuchę swojej mamy, która jeszcze ją smażyła na smalcu (u nich to właśnie w rodzaju żeńskim i jako rzeczownik niepoliczalny), muszę kiedyś spróbować.
-
2010/05/13 10:10:40
ja bym z chęcią zjadła bez żadnych dodatków..:-)
-
Gość: monika, 71-215-249-110.mpls.qwest.net
2010/05/13 21:03:15
A u mojej babci top danie jest pod nazwa kulasza
-
2010/05/13 21:31:21
co region to inna nazwa, tak to już jest, ja tego nie znałam w ogóle, przepis ledwo wydusiłam od teściowej, wszak jak każda wprawna gospodyni proporcje dodaje "na oko" ;)
fajnie, że dzielicie się swoimi sposobami podania, ja bym w stronę kapusty szła, teraz z młodą, z koperkiem, jak znalazł!
-
2010/05/16 17:51:55
u nas psiocha sie na to danie mówi:)))pycha:)
-
Gość: , 78.133.205.15*
2010/05/20 21:07:02
u mnie (okolice Częstochowy) prażuchy je się z przesmażoną cebulką na sklarowanym maśle i zsiadłym mlekiem,kefirem,maślanką lub jogurtem naturalnym.Ale pamiętam jak babcia robiła je z kapuśniakiem!!
-
Gość: , p57a2cbcf.dip.t-dialin.net
2010/06/11 13:05:08
U nas jadlo sie prazuchy zawsze z maslanka lub z siadlym mlekiem. Prarzuchy polewalo sie podsmazona cebulka i skwarkami. Uwielbiam to danie, szczegolnie jak jest na dworze goraco!!
-
2010/06/13 10:38:31
widzę, że danie jest dość popularne, a ja niedawno się o nim dowiedziałam :)
-
2010/11/02 18:28:18
zrobiłam xD
cioccolatogatto.blox.pl/2010/11/Prazoki-i-kapusniak.html
fajne są, będę robiła częściej :)
-
2010/11/02 22:23:42
viri, podsmażane, pełna rozpusta!
-
2010/11/05 07:27:11
Wczoraj zrobiłam. Żałuję, że wcześniej nie widziałam Twojego przepisu!
-
2010/11/05 10:21:47
fajnie :) pokażesz na blogu?
-
Gość: , 194-171-251-94.net.stream.pl
2010/11/13 16:51:47
a u mnie jada się prażuchy z ogórkową :) pychota
-
Gość: z województwa łódzkiego, acni52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/17 13:03:32
u mnie ta potrawa nazywana jest prażuchy.jemy ją z maślanką lub skwarkami z tłuszczu,pychota polecam
-
Gość: , 178235183024.radom.vectranet.pl
2013/10/23 15:28:00
Co za analfabeci na necie? To jest prażucha, czyli mianownik l.p. Nazywana bywa w innych rejonach lemieszką, porką, psiochą itd
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl