Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA Z POKRZYWY

Wybierając się na wiosenny spacer w okolice łąk czy lasów pamiętajcie o zabraniu ze sobą nożyka lub nożyczek i wiaderka na młode listki pokrzywy, sezon rozpoczęty! Najlepiej zrywać pokrzywę (wierzchołek rośliny) przed kwitnieniem (od marca do czerwca) w bezdeszczowe dni przed południem na terenach oddalonych od szos. Można ją dodać do sałatki, zupy, farszu naleśnikowego czy pierogowego, upiec smakowity pasztet. Gratka dla smakoszy szpinaku, przyrządza się podobnbie i podobnie również smakuje!

Jak się okazuje, pokrzywa zwyczajna wcale tak nie parzy jakby się wydawało. W kulinariach, medycynie i kosmetyce korzysta się z walorów całej rośliny. Wartościowe są nie tylko młode liście, ale również kwitnące ziele, owoce i korzenie.

Główne właściwości ziela pokrzywy (na podst. U. Buhring "Wszystko o ziołach"): pobudza przemianę materii, działa moczopędnie, jest stosowane w stanach zapalnych dróg moczowych oraz chorobach skóry. Działa wzmacniająco (w stanach wyczerpania) na nasz organizm, również na kondycję naszych włosów i skóry. Ze względu na wyjątkowo dobrze przyswajalne żelazo posiada również właściwości krwiotwórcze. Oprócz żelaza zawiera również mangan, potas, wapń, ponadto witaminy A, B2, B5, C, E, K, a także: kwasy organiczne (mrówkowy, octowy), nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy fenolowe, flawonoidy i chlorofil.

Mało? :) Pokrzywa ma również dobry wpływ na rośliny i warzywa w ogrodach i ich otoczenie: wspomaga wzrost roślin, poprawia jakość gleby, wzmacnia aromat ziół gdy rośnie obok nich, można z niej również przygotować naturalny nawóz przeciw szkodnikom i grzybom.

Przejdźmy do zupy, jest przepyszna!

zupa z pokrzywy

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

kilka sporych garści szczytowych liści młodej pokrzywy (miejcie na uwadze, że tak jak inne świeże liście, pokrzywa również pod wpływem obróbki cieplnej straci bardzo na objętości)

2 większe marchewki

1 nieduża pietruszka

kawałek selera

4 małe ziemniaki

2 średnie cebule

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łużeczki kuminu

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

sos sojowy

2 łyżki oleju rzepakowego

dodatkowo 1/2 szklanki kaszy jaglanej (w jej miejsce możecie użyć innego lubianego dodatku: grzanek, makaronu, ryżu, płatków owsianych, polenty, klusek, innej kaszy lub ugotować zupę bez dodatków i zwiększyć o 1-2 ilość ziemniaków, ja miałam chęć na pożywny gęsty krem)


Wykonanie

Pokrzywę porządnie płuczę kilka razy, przerzucam na sitko i przelewam wrzątkiem (być może nie każdy się ze mną zgodzi w tym miejscu, liście młodej pokrzywy nie mają właściwości parzących, to prawda, jednak ze względu na nieznany mi rozwój mikro i makro ;) w otoczeniu pokrzyw, wolę jednak potraktować je niezbyt dużą dawką wrzątku).

Warzywa płuczę, obieram, kroję na kawałki (jakiekolwiek i tak będzie miksowanka), płuczę, wrzucam do garnka, zalewam 2 litrami wody i zagotowuję. Zmniejszam płomień dorzucam listki, ziele i niepełną łyżkę soli (jeśli zrezygnujecie z ziemniaków soli należy dodać mniej).

Gotuję ok 25 minut do miękkości warzyw (zależnie od wielkości kawałków). W tym czasie przelewam kaszę wrzątkiem, płuczę, wrzucam do garnka, zalewam wodą (szklanka) i gotuję z dodatkiem soli do miękkości.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dorzucam pokrojoną pokrzywę, smażę kilka minut, w trakcie dorzucam gałkę muszkatołową, kmin rzymski (to jest oczywiście propozycja, zestaw ulubionych przypraw mile widziany, curry jak najbardziej), wciskam przez praskę czosnek.

Z bulionu wyciągam przyprawy, wrzucam zawartość patelni i miksuję całość na krem. Teraz należy sprawdzić smak, ja doprawiłam jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Podgrzewam krem przez chwilkę, dodaję ugotowaną kaszę i wyłączam gaz. Można zabielić, jeśli lubicie, ja dodałam niewielką ilość mleka sojowego (1/2 szklanki). Zupa pyszna, z powodzeniem może udawać szpinakową (choć wcale nie musi)  zanim sezon szpinakowy się zacznie :) Smacznego!

czwartek, 15 kwietnia 2010, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/15 14:18:22
ale mi smaczku napedzilas, w domu tez o tej poze roku robilam zupe, tarte wszystko co sie da z pokrzywy a tu warszawa i spaliny.... i skad se pokrzywe wezme. na razie bede sie cieszyc widokiem na ekranie
-
2010/04/16 10:39:31
kiedyś Mama zrobiła taką niesamowicie pyszną sałatkę z listkami pokrzyw
i dziwię się, że nigdy później jej nie powtórzyliśmy
teraz pora na zupę, piękny ma kolor
-
2010/04/16 20:09:30
Czytasz w moich myślach :-)
Czekam własnie na młodą pokrzywę, muszę zrobić zbiór na jesien i zimę bo zawsze miałam kłopot z żelazem :-(
Z niecierpliowścią oczekuję również na zupę pokrzywową i pokrzywę a'la szpinak :-)
-
2010/04/17 23:22:16
magda, jest jakaś magia w pokrzywie, z nielubianego powszechnie "zielska" może stać się niezwykłym przysmakiem, a niedługo majówka, jest szansa wybrać się gdzieś z dala od spalin :)
Asiejko i moja mama kiedyś taką robiła, ale jako dzieci nie chcieliśmy 'tego' jeść
b] e_d_y_s_q_o, od kiedy odeszłam od mięsa zielone jest moim mottem jedzeniowym, jak do tej pory nie miałam problemu z żelazem, juhu! :)
-
2010/04/18 21:06:02
sama zbierasz?
-
2010/04/19 00:40:11
sama ;)
-
Gość: isa, bys42.internetdsl.tpnet.pl
2010/05/06 17:55:14
Wegetarinko , a jak nazbieram w deszczowy dzień to też będzie wszystko ok z tą pokrzywą ?
Bo majowe ponoć najwartościowsze , ale cały czas leje i leje ..........
Co robić ? Zbierać w deszcze czy czekać, aż może lać przestanie w końcu? :/
-
2010/05/06 19:42:34
isa, ja pokrzywę, podobnie jak inne zioła zbieram w ciepłe (suche) dni, po deszczach rośliny mają przejściową niższą zawartość substancji czynnych, więc ja bym poczekała jednak...
-
2010/05/21 13:36:09
ta zupa jest więcej niż pyszna , jest przepyszna
Nie wiem tylko czemu mi kolor nie wyszedł taki śliczny jak u ciebie zielony tylko taki ścierkowy trochę-burawy (przez to nie robiłam zdjęć),ale smak rewelacja
-
2010/05/21 14:04:17
Ala, skąd ja wiedziałam, że Ci posmakuje? Kolor to kwestia ilości marchwii, można jej nie miksować, odrzucić lub pokroić i wrzucić już do miksowanki. Ja się trochę oświetleniem pobawiłam, żeby nie wyszła szambiasta ;)
-
2010/05/21 20:02:08
uff, a już myślałam ,ze trochę namieszałam , że taki kolor
a dziś zrobiłam twoja zupę z szczawiu , tylko bez bicia się przyznam ,że podałam ją
z jajkami na twardo
patent ,żeby udusić szczaw z cebulka to rewelacja , ja jeszcze wcinałam 1 ząbek czosnku
zupa wyszła zajebiście pyszna :DDDD
-
Gość: mona, 22-197.89-161.tel.tkb.net.pl
2010/05/23 07:22:18
przyznaję, że zupa jest pyszna, choć byłam sceptycznie nastawiona do pokrzywy na talerzu; robiłam na bulionie z dużą ilością pokrzywy, wyszła pięknie zielona i pyszniasta!
-
2010/05/23 11:24:24
otóż to, pokrzywy powinno by odpowiednio dużo; a zmieszanie pomaranczowego (marchewki) i zielonego da kolor zieleni bagiennej ;)
-
Gość: alf, 77-253-224-151.ip.netia.com.pl
2010/07/04 15:57:36
dzieki, dobry opis
-
2010/07/05 11:51:13
no problem :)
-
2011/04/18 15:55:25
No i ja się skusiłam:) zupa pyszna, a byle jaki kolor mi nie przeszkadza :D
-
2011/04/18 18:15:39
andzia, na zdrowie! Ja jutro gotuję :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl