Blog > Komentarze do wpisu
GOŁĄBKI Z KASZĄ I ZIELONYM GROSZKIEM

Uwielbiam gołąbki wegetariańskie, choć nigdy nie przepdałam za mięsnymi. Najsmaczniejsze są te przygotowane przez moją mamę oczywiście, zawsze z pysznym bezmięsnym farszem. Czasami przygotowuję je również sama, szczególnie te, które dzisiaj prezentuję, z kaszą i zielonym groszkiem. Przepis podany przez Sowę lata temu na grupie prk, od której byłam swego czasu uzależniona (i od grupy i od przepisów Sowy). Gołąbki są przepyszne, polubiłam je od razu i chętnie do nich wracam, zwłaszcza w porze wiosennej. Dodaję do nich również suszone grzybki, jeśli mam. Można je zapiec w piekarniku lub ugotować w garnku, koniecznie z warzywami, natką i koperkiem. Dzisiaj zrobiłam je z kapustą włoską i zapiekłam i choć ta jest łatwiejsza w obróbce, to jednak smakowo dużo lepsze są z białą, byle nie kamienną, ciężko się z nią współpracuje w temacie gołąbków i zawsze wyjdą za twarde.


gołąbki z kaszą i zielonym groszkiem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki (na ok 18 sztuk)

1 główka kapusty

1 szklanka 3 kasz /u mnie pół szklanki gryczanej, drugie pół: jaglana i jęczmienna średnia, choć może być po prostu gryczana i jaglana, to one są tu najważniejsze, pierwsza dla smaku, druga dla potęgi ;) )

1,5 szklanki mrożonego zielonego groszku (jeśli macie świeży, to proszę bardzo)

sól

2 łyżki oleju rzepakowego

2 większe suszone grzybki (opcjonalnie)

2 marchewki

mniejsza pietruszka

kawałek selera

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu ziarnistego

natka pietruszki, koperek (u mnie pęczek natki i kilka gałązek koperku)

można dodać również drobno pokrojoną podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu cebulę

 

Wykonanie

Grzyby zalewam niewielką ilością wody. Z kapusty odrzucam zewnętrzne liście, wycinam głąb, liście wrzucam na kilka minut do gotującej się wody by zmiękły, przerzucam na sitko, studzę i suszę. Jeśli jest to kapusta biała, należy wyjąć ją z gotującej się wody, zdjąć zewnętrzne liście i znowu włożyć, czynność powtarzać do zdjęcia większych listków.

Warzywa myję, obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka, zalewam 2-3 szklankami wody i gotuję 10-15 minut z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego.

Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem na drobnym sitku, płuczę, wrzucam do garnka z pozostałą kaszą, zalewam ok 1,5 szklanki wody i gotuję z dodatkiem soli do wchłonięcia wody. W trakcie gotowania dorzucam zielony groszek. Jak farsz nieco przestygnie, doprawiam, można wkroić trochę koperku, dodać 1-2 odciśnięte grzybki z moczenia lub pokrojoną cebulę podsmażoną na niewielkiej ilości oleju (nie trzeba wtedy dodawać samego oleju do farszu) samą lub z grzybami z moczenia, pieczarkami lub boczniakami.

Na liście wykładam po łyżce farszu, zwijam ciasno w gołąbki i układam w żaroodpornym naczyniu, jak już wszystkie gotowe zalewam bulionem wraz z warzywami, wrzucam pokrojoną natkę, koperek, grzybki wraz z wodą z moczenia przelaną przez gęste sito, dodaję łyżkę- dwie oleju i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 30-40 min., w połowie pieczenia odwracam je na drugą stronę.

gołąbki z kaszą i zielonym groszkiem

Jeśli są to gołąbki gotowane, na dno szerokiego rondla wykładam liście kapusty, które pozostały, następnie układam gołąbki, zalewam kilkoma szklankami (do ok 3-4 poziomu gołąbków), przekładam pokrojoną włoszczyzną (w tym wypadku pomijam oczywiście wcześniejsze podgotowywanie warzyw), wrzucam pozostałe składniki, zakrywam liśćmi kapusty i gotuję na wolnym ogniu ok 40 min (jeśli jest to kapusta biała nieco dłużej)

Idealnym uzupełnieniem będzie sos na bazie pomidorów lub grzybów (w tym pieczarek czy boczniaków). Smacznego!


poniedziałek, 19 kwietnia 2010, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/19 11:36:30
lubię gołąbki z kaszą
te mięsne nie specjalnie mi smakują, choc wegetarianką nie jestem..
kasza + biały ser to chyba ulubione połączenie
-
2010/04/19 13:54:02
Zachciało mi się gołąbków... :)
Ja czasami robię z ryżem i pieczarkami, lub kaszą i soczewicą.
Pozdrawiam.
-
2010/04/19 17:07:17
Oj ja też uwielbiam gołąbki! Najczęściej robię z ryżem i grzybami (bo mój mąż je uwielbia!), ale lubię także z farszem: ryż+przecier pomidorowy, kasza gryczana+pieczarki albo gołąbki ukraińskie z farszem z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej. I oczywiście każde inne, które przyjdą mi do głowy. A Twój farsz dopisuję do swojej listy. Pozdrawiam!
-
2010/04/21 16:15:28
nowy pomysł na fajne gołąbki
-
2010/04/22 15:57:53
Bardzo ładne zdjęcia ;) i przepis też ciekawy.
-
2010/04/22 19:50:33
możliwości na farsze jest mnóstwo, ale rzadko robię gołąbki...
-
2010/10/03 17:19:35
To jest trzeci rodzaj gołąbków wegetariańskich jakie zrobiłam i są pyszne. Zrobiłam do nich sos pomidorowy, mmmm pychota.
Bardzo nam smakowały i o dziwo mojemu chłopakowi, który ostatnio gardził wegetariańskimi gołąbkami też smakowały :).
Dziękuję za pyszny przepis. Często tu zaglądam i bardzo lubię Twój blog.
pozdrawiam!
-
2010/10/03 18:17:45
zocha, pięknie dziękuję i zapraszam :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl