Blog > Komentarze do wpisu
CZEKOLADOWE CIASTO Z QUINOA

Zweganizowana wersja "Stefanki", o której pisałam tu (klik klik), dodatkowo kasza manna została zastąpiona quinoa, a cukier syropem z agawy. Wersja zdrowsza i bardziej czekoladowa :)

Ciasto można zrobić w całości z manny oczywiście, jednak mój zachwyt nad quinoa nie blednie, więc będę ją przerabiać do znudzenia ;)

 

ciasto czekoladowe z quinoa

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na okrągłą blaszkę śr 24 cm)

1,5 paczki herbatników Digestive (lub innych wegańskich- ok 330g)

4 szklanki wody /mleka roślinnego

1 szklanka quinoa

4 łyżki kaszy manny lub płatków owsianych

5 czubatych łyżek kakao

1 czubata łyżeczka startego cynamonu

ok 3/4 szklanki syropu z agawy (ok 18 łyżek) lub taka ilość cukru

kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego

Polewa wegańska

8 łyżek syropu z agawy

8 płaskich łyżek kakao

1 czubata łyżeczka cynamonu

ewentualnie trochę wody

+

wiórki kokosowe do posypania lub orzechy włoskie

 

Wykonanie

Blaszkę wykładam folią, na nią kładę połowę herbatników. Nie pokryją całości blaszki, nie należy się tym przejmować, w większe szczeliny włożyć połamane ciastka, reszta napęcznieje pod wpływem masy. Nie radzę kruszyć drobno ciastek zwłaszcza na drugiej warstwie jeśli zamierzacie użyć polewy.

Quinoa przelewam wrzątkiem, płuczę i wrzucam do garna z zagotowanymi 3 szklankami wody (robiłam wcześniej z mlekiem kokosowym, użycie wody nie umniejsza deserowi).  Gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję syrop z agawy, kakao i cynamon rozmieszane w szklance wody, 4 łyżki kaszy lub płatków owsianych, mieszam i gotuję jeszcze parę minut aż masa zgęstnieje. Dodaję aromat, mieszam, wylewam na herbatniki, wyrównuję. Wykładam drugą warstwę herbatników i obciążam ją (na herbatniki- papier/ folia, na to garnek/ blaszka o podobnej średnicy) żeby masa równomiernie rozeszła się w blaszce, a ciastka zmiękły.

Polewę zrobiłam po godzinie, żeby masa w tortownicy była zwarta po odpięciu obręczy.

Mieszam syrop z kakao i cynamon na jednolitą masę; żeby osłabić jej słodką moc lub jeśli dodacie za dużo kakao- można dodać 2 łyżki wody. Rozprowadzam polewę po herbatnikach i otwieram obręcz, żeby pozwolić jej spłynąć nieco po całości. Wstawiam na desce do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto warto posypać wiórkami. Smacznego.


czwartek, 04 marca 2010, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/04 17:15:55
super pomysł :)))
-
2010/03/04 19:57:01
Kurczę, jakie fajne:)
Jakoś nie wpadłam jeszcze na to, żeby zjeść quinoa na słodko, a przecież ona jest słodka z natury.
-
2010/03/05 10:17:53
A niech mnie! Należę to tych którzy nie lubią czekolady i słodyczy - ale chyba coś pokombinuję NIEczekoladowago - przepis brzmi przyjemnie - dzięki!
-
spaceage
2010/03/05 11:42:03
mogę tylko napisać - wow! zaszalałaś z modyfikacjami ale efekt niesmowity! wow! :)
-
wegetarinka
2010/03/05 23:19:29
margot, ostatnio quinoa, jak czosnek, pakuję gdzie się da :)
quinoa :) cały czas myślę teraz o quinoa w czerwonym kolorze, które widziałam u Cię...
vivi, ja też zbyt słodka nie jestem, ale deser z takimi składnikami jakoś dobrze na mnie wpływa :)
olga :)
-
Gość: magda, *.aster.pl
2010/03/06 11:48:54
wow!! daj mi troche
-
Gość: czcicielkasoi, *.chello.pl
2010/03/06 21:12:58
wygląda pysznie! a konsumując kolejny kawałek można mieć czyste sumienie!
-
2010/03/07 10:19:58
Masz fajną pasję, podoba mi się to, co robisz. Pozdrawiam :-)
-
wegetarinka
2010/03/07 12:47:23
magda, nie mam, szybko poszło ;)
czcicielko, dokładnie tak :D
mojarzezba, dziękuję i pozdrawiam :)
-
zwegowani.pl
2010/03/09 23:36:37
ciekawy przepis. takiego jeszcze nie próbowaliśmy, a zapowiada się smakowicie i zdrowo oczywiście! :)
-
2010/03/11 01:04:37
ja jestem bardzo ciekawa twoich wielkanocnych przepisów pomysłów , oj bardzo
Jesteś wyjątkową osobą , bardzo kreatywną , uwielbiam do ciebie zaglądać , bo to prawdziwa kopalnia pysznych i zdrowych przepisów
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl