Blog > Komentarze do wpisu
ŻUREK WEGAŃSKI

Zupa kojarząca się ze Świętami Wielkanocnymi, w moim domu pojawia się również w porze jesienno- zimowej. Rozgrzewa i syci, ale również- być może- jest źródłem witaminy B12- choć nigdy nie wiadomo co naukowcy nam powiedzą jutro czy za 5 lat.


Zakwas na żur robię sama, z mąki żytniej razowej.

Składniki

3/4 szklanki mąki żytniej razowej

2 szklanki letniej wody

5 ząbków czosnku

kawałek skórki chleba razowego

Wykonanie

Mąkę sypię do słoika (lub innego szklanego/ glinianego naczynia), wlewam wodę, porządnie mieszam, wrzucam przekrojone na pół ząbki czosnku, dorzucam skórkę, przykrywam gazą i stawiam w ciepłym miejscu. Po 3 dniach mikstura kwaśnieje, odrzucam skórkę i czosnek. Zakwas zużywam od razu, ale można go przechować w lodówce przez kilka dni.

Żurek

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

zakwas na żur (przepis powyżej)

2-3 marchewki

pietruszka

4 średnie ziemniaki

kawałek selera

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu

2 łyżki suszonego majeranku

(można dodatkowo dodać tymianek i kminek jeśli ktoś lubi)

kilka suszonych grzybów

2 średnie cebule

olej do smażenia

sól

+ ewentualnie wędzone tofu lub w wersji ovo- wege jajka


zurek weganski

Wykonanie

Grzyby moczę w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzewam niewielką ilość oleju, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia (oczywiście można cebulę usmażyć oddzielnie na patelni i dodać pod koniec gotowania żurku), zalewam wodą (2-2,5 litra), wrzucam obrane i wypłukane, pokrojone w kostkę warzywa, namoczone pokrojone w paseczki grzyby (jeśli ich nie jecie, bez krojenia oczywiście), wlewam rownież wodę z moczenia grzybów, przez sitko lub gazę. Dodaję listki laurowe, ziarenka ziela i pieprzu (można dodać też jałowiec), w trakcie jak warzywa się gotują dorzucam sól, majeranek i ewentualnie inne przyprawy- najchętniej tymianek. Gotuję bulion do zmięknięcia warzyw. Wlewam przygotowany wczesniej zakwas (najlepiej stopniowo do uzyskania odpowiedniego dla naszych gustów smaku), u mnie leci całość zakwasu, o którym pisalam wyżej.

W talerzach posypać startym lub pokrojonym w kostkę tofu lub włożyć pokrojone w ćwiartki jajka ugotowane na twardo. Smacznego :)


zurek

czwartek, 05 listopada 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/05 10:25:20
Chetnie i ja zjadlabym taki zurek :) Wyglada pysznie.
-
2009/11/05 11:16:36
Jakoś do tej pory nie wyobrażałam sobie żurku bez kiełbaski czy boczku, ale Twój wygląda znakomicie :)
-
2009/11/05 14:49:47
Nawet nie wiesz, ile radości sprawiłaś mi tym przepisem!!!
-
2009/11/05 15:19:14
maja, mogę wymienić się za 1 placka dyniowego ;)
Kasiu, nie znam żurków kiełbasiano- boczkowych, IMO smak takiego żurku to zakwas i majeranek
szabiiik, cieszę się :) największa radocha jest jak już się ma porcję takiej zupiny i czuć jej aromat, a potem pędem po dokładkę ;-)
-
2009/11/05 15:28:08
Aha, wędzone tofu da posmaczek, a reszta podobnie jak w wersji z chabaniną. Żurek tofu, świetnie! Zapiszę do wykonania, bo tofu jadłem raz i się zraziłem, ale dowiedziałem się, że z nim jak ze szpinakiem: doprawisz i pokochasz.
-
2009/11/05 16:12:16
Mmm ;) Uwielbiam żurek, mama specjalnie dla mnie robi bezmięsną wersję (bo ja jadam tylko drób i ryby, a żurek zazwyczaj jest z kiełbasą :P) - raj na ziemi. Twój też musi być pyszny. Właściwie nie wiem dlaczego jest o wiosenna zupa, skoro jest dosyć ciężka i treściwa. Jak dla mnie lepsza na jesień czy zimę :)
-
2009/11/05 23:26:38
jeju, już wszędzie przepisy bożonarodzeniowe... a my jeszcze przeżywamy, że w ciągu miesiąca z lata zrobiła się jesień, a wczoraj spadł pierwszy śnieg... szok :) jeszcze żyjemy czasem letnim :) a żurek chętnie, tym bardziej, że z selerem :)
pozdrawiamy, Ally & MiC
-
2009/11/06 13:00:37
No tak, to stateczny krach! Olaboga! Żur bez kiełbaski? Rany, a wygląda smakowicie. Nie pokazuję Gosi, bo zaraz mnie namówi żebym zrobił i pewnie zrobię bo kusi wyglądem i przepis brzmi równie ciekawie. :)
-
2009/11/08 12:55:12
maciek, no chyba nie trafię na Waszą listę absurdów? ;)
-
Gość: mona, 13-71.89-161.tel.tkb.net.pl
2009/11/14 21:35:08
przepis klasy extra, wegetarianie też żurkują :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl