Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW I WYRÓŻNIENIE

Ostatnio nie mam czasu na nic, okres świąteczny w mojej branży trwa już od miesiąca i czekam z utęsknieniem na Wigilię, kiedy będę mogła nareszcie się wyspać. Tymczasem jadę na maminym garnuszku, a mama jest czarodziejką w kuchni. Od kiedy nie jem mięsa mamy zupy nie są gotowane na kościach, choć tylko ja w rodzinie jestem wege :) i oto zupa grzybowa z suszonymi grzybami, włoszczyzną, ziemniakami i kaszą jęczmienną drobną.


zupa z suszonych grzybów

Z przypraw tylko sól (!!), żadnych listków i ziela angielskiego "bo zabiją smak grzybów", no trudno, ja bym zrobiła ją inaczej, ale niech będzie. Ach jaka była smaczna, aromatyczna i pachnąca lasem,  jak mi było po niej błogo :)

 

UPDATE z 06.01.2010, PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ na życzenie :)

Powtórzę jedynie, że powyższa zupa to efekt kulinarny mojej mamy, ja- choć czerpię z dziedzictwa- gotuję inaczej; poza tym, z reguły korzystniej jest wpisać przepis na świeżo, czego nie zrobiłam.


Składniki
2 spore garści suszonych grzybów (prawdziwki, borowiki)
w wersji bogatszej (smakowo i kalorycznie) 2 średnie cebule
olej do smażenia
włoszczyzna (2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
ok szklanki kaszy (tutaj użyta została jęczmienna drobna, super pasuje pęczak, ale trzeba założyć poprawkę na jego dłuższe gotowanie)
4 średnie ziemniaki
z przypraw sól, ja dodałabym też 3 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sos sojowy, suszone zioła: tymianek lub majeranek)

Wykonanie
Grzyby zalewasz gorącą wodą [moja mama zalewa zimną  ;)] i moczysz 30 min- godzinę.
Stawiasz na gaz, moja mama trzyma je do zagotowania i wylewa wodę z gotowania, wlewa nową (chodzi o pozbycie się nieczystości leśnych), stawia z powrotem na palnik i gotuje do miękkości.
Włoszczyznę obierasz, kroisz w kostkę, zalewasz wodą, po 10 minutach od zagotowania dodajesz pokrojone ziemniaki i kaszę (jeśli używamy tej drobniejszej, jeśli grubszej należy ją dodać wcześniej z warzywami). Jeśli używasz przypraw, dorzucasz listki, ziele, ziarenka pieprzu. Sypiesz sól i gotujesz, aż warzywa miękkie.
Jeśli wersja ma być z cebulą to na patelni na 2-3 łyżkach oleju smażysz cebulę, dodajesz wyjęte z wywaru i pokrojone w paski grzyby, smażysz kilka minut razem, wrzucasz do garnka z zupą, jeśli dodajesz suszone zioła to właśnie teraz- łyżkę i gotujesz razem parę minut, dodajesz wywar z gotowania grzybów (najlepiej przez gęste sitko).
Ja w tym miejscu doprawiłabym całość sosem sojowym. Jeśli masz chęć na zabielanie: śmietana, jogurt, mleko... wiadomo.
Można zrobić opcję chudszą beż smażenia: cebulę pokroić i wrzucić wprost do garnka lub w ogóle ją pominąć. Po ugotowaniu zupy dodać trochę tłuszczu tzw przyjaznego: olej lniany, oliwa z oliwek i też jest ok.

Tymczasem mój blog został wyróżniony przez Agę i Dziwnograjkę za (hekhem...) "pyszne wegetariańskie dania" i "za przygotowywanie wegetariańskich pyszności z niezwykłą pomysłowością" :D serce rośnie, bardzo dziękuję :)

UPDATE: dziękuję również za wyróżnienie Czcicielce soi :)


wyróżnienie


Zasady dalszej zabawy są takie:
1. opublikuj znaczek na swoim blogu z komentarzem zachęcającym i linkiem do osoby od której go otrzymałaś
2. przekaż go do 10 osób z prośba o opublikowaniu zasad.
3. osoby, które odbiorą znaczek proszone są o zostawienie komentarza.

Tylko 10 (!!!), w 50 może bym się wyrobiła, ale niech będzie. Wyróżnienie otrzymują:

1-2-3 Spaceage, Icantbelieveitsvegan i Azzahar za ogromny i nieoceniony poziom wegańskich inspiracji

4 Maciek i Gosia za różnorodność /przepisy i historie okołokulinarne, humor i kpina, podróże i ciekawostki/

5 Mama i Nula z Cud miłości, ona wie za co :)

 

6 Vivictoria, za niezwykły fach i blog, na który chętnie zaglądam, choć o szyciu mam blade pojęcie ;)

7-8 Cudawianki i Kasia, na tych blogach często gościłam jak nie miałam jeszcze własnego, choć nie są prowadzone przez wegetarianki :)

9 Beatka, wiadomo ;)

10 Buruuberii za klimat i oryginalność :)

11 Reszta blogów z zachowanej prawej belki na mojej stronie i tych, które podczas aktualizacji popłynęły przypadkowo w eter, ale wrócą jak tylko znajdę chwilę na ich ponowne wklepanie

piątek, 20 listopada 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/20 16:51:37
Od czego mam zaczac?
Przede wszystkim gratuluje wyroznienia! Moze takie blogi jak Twoj przekonaja niektorych, ze to iz nie je sie miesa nie znaczy wcale, ze sie gloduje i je same nieciekawe dania, prawda? :)
Bardzo mi milo, ze i ja znalazlam sie na Twojej liscie, za co serdecznie dziekuje!
'Problem' jednak w tym, ze... zazwyczaj przerywam wszelakie lancuszki ;) nie obiecuje wiec jeszcze, czy i ja opublikuje moja liste 'naj' ;) ale obiecuje nad tym pomyslec :)

Pozdrawiam serdecznie! I raz jeszcze dziekuje :*

-
2009/11/20 16:52:20
PS. A zupa wyglada pyyysznie! Z checia bym sie poczestowala, gdyz dopiero niedawno wrocilam do domu i jestem jeszcze bez obiadu :/
-
2009/11/20 17:35:31
Gratuluję nagrody!
Zupka pysznie wygląda! Ja też, gdy Córka jest w domu gotuję zupy tylko na warzywach :)
-
2009/11/20 18:11:39
bardzo mi milo, dziekuje :-))
-
2009/11/20 19:20:18
Dziękuję bardzo:)
-
2009/11/20 22:01:48
Bardzo dziękuję za wyróżnienie :). Pozdrawiam.
-
2009/11/20 23:24:42
Wegatarianko, gratuluje Ci wryroznia! I dziekuje Ci ogromnie za makagigi za wyroznienie oryginalnosci - nie wiem czy taki do konca ten blog jest, ale ciesza mnie te slowa i dzkuje pieknie!
Zupa zas brzmi swietnie, choc ja akurat to grzyby dodaje jeno do bigosu :-) no prosze i znow sie odrozniam niechcacy :D
-
2009/11/21 08:40:57
bardzo ładny brązowy kolor i ten aromat suszonych grzybów, aż go czuję u mnie
-
2009/11/22 09:26:31
Gratuliję wyróżnienia!!!Zupka grzybowa pachnie na odległość bardzo smakowicie.Ja teraz idę zrobić kluski z makiem wg Twojego przepisu za który dziękuję .Pozdrawiam serdecznie Ela
-
2009/11/22 19:04:33
bea proszę bardzo :), a to jest tylko zabawa, wiadomo, sama również nie zawsze w tego typu imprezach biorę udział, ale skoro mnie cieszą takie wyróżnienia, to dlaczego nie cieszyć innych :)
grażyna, zupy bezmięsne mają zupełnie inny wymiar, pachną pomidorami, ogórkami, a nie kurą lub wołem
cudawianki, azzahar, mama, buruuberii :)
bryssska zupa teraz jest już wspomnieniem, ale mam zapas suszonych grzybów, w każdej chwili mogę sobie ten aromat odświeżyć :)
elzusia, bardzo się cieszę, pozdrawiam
-
2009/11/22 20:03:46
Masz calkowita racje! :)
Ja nieco zmienilam zasady gry i... zaproponowalam maly konkurs :)
Jesli jestes zainteresowana, to zapraszam :

www.beawkuchni.com/2009/11/podziekowania-i-konkurs.html

Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/11/22 22:38:09
Bea, chętnie, lecę poczytać :)
-
2009/11/23 12:20:50
Witaj,
Informuję,że Twój blog został przeze mnie wyróżniony. Wiedz, że jestem pod wrażeniem Twojej blogowej działalności :)
Pozdrawiam
-
2009/11/23 13:34:27
Czcicielko, ogromnie dziękuję!!!!
-
2009/11/23 20:56:21
Oj Ty, ja właśnie wyjadłam zapas suszonych grzybów, a tu moja ulubiona zupa się pojawiła! Szkoda, bo moze bym zrobiła! Wyglada apetycznie.

:)
-
2009/11/23 21:25:51
Gratuluję wyróżnienia-zasłużyłaś sobie!
A zupka wyglada rewelacyjnie!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/11/23 22:52:06
mniami zupka mniami, bardzo lubię :)
-
2009/11/25 22:24:16
dziękujemy najserdeczniej i gratulujemy Tobie! :) koty pozdrawiają również!
-
2009/11/26 22:27:27
vespertinee, a ja mam niemały zapas jeszcze, czeka na Święta :)
-
2009/11/26 22:29:24
cześć Aniu, dziękuję :), Aga- żółwik, ja wiem ;), manra, proszę bardzo, ściskam, koty również :)
-
2009/12/15 21:34:06
Zupa wyglada smakowicie, prawie czuc jej aromat poprzez monitor :)
Gratuluje wyróżnienia :)
-
2009/12/23 09:34:02
dzięki Ewa, pozdrówki :)
-
2009/12/23 12:52:23
hejhej nowy wege blog sie wita i stara wprosic do grona wege blogow
-
2009/12/24 23:49:44
Wszystkiego najlepszego w te święta. Dziękuję z całego serca za organki dla Nulki. Pozdrawiam. :)))))))
-
2009/12/25 12:36:25
W te piękne święta
niech każdy pamięta
z serca płynące życzenia:
marzeń spełnienia,
iskierek radości
i dużo dużo miłości.
-
2009/12/28 18:56:04
witaj Magda, będę zaglądać :)
Ewa :) bardzo proszę, bardzo dziękuję i również zyczę wszystkiego dobrego :)
fingerfood dzięki! pozdrawiam
-
2010/01/04 20:48:41
Dzień dobry, czy mogłabym Panią prosić o kontakt w sprawie blogu? Byłabym wdzięczna za przesłanie kontaktu do Pani na adres barbara@literapr.com
-
2010/01/05 23:26:32
dziś z wielka przyjemnością przeczytałam WŚ twoja propozycje na Wigilie
-
Gość: paula, 42-dom-21.acn.waw.pl
2010/01/06 11:02:31
hej!
a czy moglabys podac przepis na ta zupke grzybowa? mam troche suszonych grzybow i mialabym chec na jakas fajna zupke, a nigdy nie robilam z suszonych. a zupka wyglada smakowicie ;)
-
2010/01/06 12:54:02
Hej margot :) nie zdążyłam się jeszcze pochwalić
-
2010/01/06 14:23:27
hi hi , a jest czym się chwalić ***, czekam na nowe twoje wpisy bo np ten makaron z makiem to napiszę ,że to jest to co tygryski wegetariańskie lubią najbardziej
-
Gość: paula, 42-dom-21.acn.waw.pl
2010/01/06 15:37:41
odpowiesz mi??
-
2010/01/06 17:07:11
Paula, wieczorkiem wklepię przepis
-
2010/01/06 23:41:05
przepis dodany do wpisu, pozdrawiam :)
-
Gość: paula, 42-dom-21.acn.waw.pl
2010/01/07 11:45:22
dziekuje bardzo:) jutro zrobie. :):):)
-
2010/01/07 12:53:10
proszę :) mam nadzieję, że wyjdzie smaczna
-
Gość: mięsożerca, 77-253-183-27.adsl.inetia.pl
2012/03/16 13:19:46
spróbowałem!! bardzo smaczna ta zupa
-
2012/03/16 17:22:02
super :)
pozdrawiam!
-
Gość: Marysia, user-5-173-55-247.play-internet.pl
2012/08/29 15:59:18
Właśnie się zorientowałam, ze to krupnik, tyle że bez kości i mięsa:) Właśnie robie ilość minimalną, bo niestety oprócz mnie nikt tego w domu nie ruszy:)To popularna u nas zupa - ścierkowa:)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl