Blog > Komentarze do wpisu
BIGOS WEGETARIAŃSKI

Lub kapusta świąteczna, jak kto woli. Od kiedy odeszlam od mięsa, w mojej rodzinie gotowany jest tylko bigos bezmięsny, choć tylko ja jestem wegetarianką. Wszyscy bez wyjątku uwielbiamy te danie, w dużej mierze za sprawą mamy, która jest czarodziejką w kuchni. Nasz bigos, podobnie jak ten z mięsem, również dojrzewa przez kilka dni (przynajmniej dwa), jest ciemny, aromatyczny i tęsknię za nim niemal każdego dnia, a najlepiej smakuje u mamy, kiedy cała rodzina siada do świątecznego stołu.

Pełnię bukietu smaków zawdzięcza grzybom, śliwkom, kapuście (zarówno słodkiej jak i kiszonej) i przyprawom.

bigos wegetariański

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 kg kapusty kiszonej

1 średnia kapusta biała

garść suszonych grzybów

2 garście suszonych sliwek

1 duża marchewka

mały seler

średnia marchewka

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka jałowca

2 goździki (można dodać więcej, ja nie przepadam)

łyżka majeranku

łyżka tymianku

ok 10 ziaren pieprzu czarnego

sos sojowy grzybowy

kilka łyżek oleju jadalnego (może być lniany)

można dodać świeżą posiekaną natke pietruszki


Wykonanie

Grzyby i śliwki płuczę, grzyby moczę w gorącej wodzie. Kapustę kiszoną płuczę i kroję, wrzucam do garnka, zalewam wodą do 3/4 wysokości kapusty, zagotowuję, zmniejszam gaz. Dodaję śliwki i pokrojone w paseczki grzyby, wlewam przez gęste sitko lub gazę wodę z moczenia grzybów. Przez cały czas gotowania bigosu uzupełniam wodę do ok 3/4 wysokości "wkładu", w ostatniej fazie ilość wody redukuję. Po 2 godzinach dorzucam poszatkowaną kapustę białą. Wszystko gotuję przez kilka godzin. Następnego dnia dodaję resztę skladników: starte na jarzynowej tarce warzywa: marchew, pietruszkę seler, przyprawy: listki, ziele angielskie, jałowiec, goździki, pieprz, tymianek, majeranek.

Tak jak pisałam wcześniej, cały czas uzupełniam wodę, dosmaczam sosem grzybowym. Danie jest gotowe gdy nabierze brązowego kolorytu, kapusta jest miękka, a smak powala z nóg :) Pod koniec dodaję posiekaną pietruszkę- jeśli mam, nie dolewam już wody, trzymam na ogniu pod przykryciem by zredukować płyn. Na sam koniec dodaję olej, można również już w talerzach polewać kapustę oliwą z oliwek. Tłuszcz jest tu istotny, kapusta musi byc lekko tłusta, nie obawiajcie się więc go użyć, zwłaszcza w tej lepszej dla naszego organizmu formie. Smacznego :)



niedziela, 08 listopada 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/08 14:46:28
Ja swój improwizowałam i pewnie nie aż tak dobry ja Twój:

syracuse.blox.pl/2009/06/Bigos-wegetarianski.html
-
2009/11/08 21:49:09
ooo,wyglada "normalnie" (hehe) ,musze taki kiedys wyprobowac,bo choc jestesmy miesozerni,to bardzo czesto robie wege danka,ktore wszyscy bez wyjatku bardzo lubimy,tylko maz potem chodzi i grzebie po lodowce w poszukiwaniu czegos miesnego (hihi),niemniej nie narzeka nigdy:)
Poprosze mala miseczke,jak jeszcze zostal :)
Pozdrawiam :)
-
2009/11/08 22:08:32
O :) Polskie klimaty. Dawno nie jadłam bigosu, oj dawno. Chyba wymuszę na mamie zrobienie takiego bezmięsnegom, bo ten Twój mnie tak kusi
-
Gość: mona, 13-71.89-161.tel.tkb.net.pl
2009/11/14 21:36:02
bigos wygląda królewsko, skorzystam na święta :)
-
2009/12/28 16:30:47
Witam poświątecznie. Nie wiem jak u Ciebie, ale do mnie przez święta tabuny ludzi na blog się dobijały po przepis na bigos wegetariański. Ja na święta użyłam Twojego przepisu, wyszedł bardzo smaczny. Z jedną różnicą: dodałam seitan i muszę przyznać, że na bigos wpłynął bardzo korzystnie. Następnym razem dla eksperymentu dodam też kiełbasy z tofu.
-
2009/12/28 18:59:37
cześć aneta, na moim blogu sama jestem ostatnio gościem i mam tyły ze wszystkim, będę nadrabiała niebawem :); a w temacie bigosu, to w Święta dodałam soję w laskach; pozdrowki
-
Gość: , chello089076149176.chello.pl
2010/11/22 18:15:14
Witam, chciałam wszystkim polecić ten przepis.
Wypróbowałam na imprezie przedświątecznej i goście zjedli wszystko, co ugotowałam.
Jest naprawdę pyszny i lżejszy od tradycyjnego.
Pozdrawiam
-
2010/11/22 19:17:58
cieszę się, że Ci smakował, to jest moja ulubiona wersja :) zatęskniłam za bigosem !
-
Gość: wegi, klienci-net.pai.net.pl
2011/09/06 12:02:45
A czy można go pasteryzowac? jak to zrobić prawidłowo?
-
2011/09/06 13:19:22
wegi, ja bigosu nigdy nie pasteryzowałam, więc ciężko mi cokolwiek podpowiedzieć, nie wiem jak się przechowa; moja teściowa zawsze mrozi część bigosu, może tak go przechowasz?
-
Gość: , 95.209.138.54.bredband.tre.se
2011/12/22 07:05:18
Pyszny...
-
2012/06/14 13:51:59
Tak, fajny przepis ! Z wegetarianskim pozdrowieniem z lekcji francuskiego, z wielkiego miasta znad Morza Srodziemnego.
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl