Blog > Komentarze do wpisu
LECZO W SŁOIKACH

Tytułem wstępu: dawno nie było u mnie cukinii, haha! Mamy jej w tym roku zatrzęsienie i na szczęście ma tyle zastosowań, że jeszcze się nam nie przejadła. Tymczasem zbroję się na zimę, jestem tak zawodowo poustawiana, że od listopada z pewnością nie będę miała czasu na pichcenie, może nawet na spanie, ale na odrobinę leczo chwilkę znajdę :), tak myślę.


leczo na zime

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na ok 7 litrowych słoikow)

4 kg papryki (u mnie czerwona i żółta, może być też zielona, ale czerwona to podstawa)

2 duże cukinie

3 kg pomidorów

5 większych cebul

sól

pieprz

7 listków laurowych

14 ziaren ziela angielskiego

20 ziaren pieprzu

majeranek

natka pietrzuszki

olej do smażenia



Wykonanie

Przy takiej ilości składników nie bawię się w parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki jak to robiłam tu (klik klik), a obrabiam je oddzielnie, tak jak robi się przecier (klik klik). W oddzielnym dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam trochę tłuszczu (tak żeby tylko przykrył dno), wrzucam pokrojoną cebulę, nastepnie paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w wiekszą kostkę (jeśli młoda- nieobrana, starsza- obrana i oczyszczona z pestek). Sypię szczyptę soli i mieszając duszę warzywa wrzucając w międzyczasie listki, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, majeranek. Po ok 15-20 minutach wlewam przecier pomidorowy, przyprawiam solą, pieprzem, duszę warzywa aż zmiękną, na chwilę przed końcem dodaję posiekaną natkę (ok 2 pęczki). Ustawiam płomień na najmniejszy i wrzące leczo wlewam do wyparzonych słoików, zakręcam, stawiam na kocu do góry dnem, jak wszystkie słoiki gotowe, przykrywam również kocem. Zostawiam tak na 2 dni, potem wynoszę do piwnicy.


leczo na zimę


wtorek, 06 października 2009, wegetarinka

Polecane wpisy

  • DOMOWY KETCHUP

    Osobiście jestem zdania, że konkretne 'słoiki' powinno się robić co 2 lata, to naprawdę ma sens! W zeszłym roku naprodukowałam leczo na zimę ( klik klik ), któr

  • PAPRYKA W ZALEWIE MIODOWEJ

    Papryka w słoikach jest dla mnie obowiązkowa, zaraz obok ogórków. Konserwuję głównie czerwoną, żółta jest dodatkiem. Robiłam już wiele zalew modząc z proporcjam

  • CZEKODŻEM Z CUKINII

    Z czego ja mogłam zrobić dżem jak nie z cukinii ;-), pomysł przyszedł bardzo spontanicznie. W rezultacie otrzymałam smaczne smarowidło na kanapkę z kawałkiem tw

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/10/06 12:26:09
Robię podobnie, ale bez przypraw bo cebula je zastepuje i pomidory daje na samym końcu, bo ich kwas opoznia gotowanie wszystkiego. Nie robię jednak do słoików, może warto?
Pozdrawiam pięknie!
-
2009/10/06 21:01:14
Czy warto? Zamknięte w słoikach smaki nieosiągalne zimą i gotowy obiad w parę minut, przekonałam? :) A co do przypraw, mi cebula jednak nie wystarcza :), a pomidorki też dodaje później, jednak lubię jak całość pomizia się z sosem i połączy smakowo
-
watermill
2009/10/07 09:16:23
Do leczo najlepsza papryka to taka bladozielona. Według mnie, oczywiście.

--
Młyn w Trudnej - odpocznij od zgiełku miasta.
-
Gość: Klara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/07 09:43:26
A ja proszę o radę - robiłam takie leczo, ale wiosną było już wyraźnie gorzkawe i nikt nie miał na nie apetytu. Słoiki były dobrze zamknięte. Przeczytałam gdzieś, że to normalne przy przetworach z papryki, ale może nie? Może robię jakiś błąd?
-
2009/10/07 10:04:27
watermill z bladziuchem jeszcze nie robiłam, ale tak właśnie myślę, że to niegłupi pomysł :)
Klara, a można wiedzieć co dodawałaś? Obstawiałabym przyprawy lub cebulę, dlatego z tym trzeba ostrożnie, najbezpieczniej jest zrobić z papryki i pomidorów (+ cukinia, jeśli robimy leczo z cukinią), a wszelkie dodatki po wyjęciu ze słoika; nie sądzę, żeby to była wina papryki
-
mrwisniewski
2009/10/07 11:04:21
Ale jakże tak bez kiełbaski? Przecież to będzie strasznie mdłe.
-
2009/10/07 11:37:31
mrwisniewski kiełbacha do słoików? Faktycznie, mdłe nie powinno być ;-)
-
Gość: tepisarek, *.ssp.dialog.net.pl
2009/10/07 14:59:37
Bardzo to smacznie brzmi, ale nie nazywaj tego 'lecso'. Lecso to węgierska potrawa, która składa się z 1 części cebuli, 2 części pomidorów i 3 części papryki - (np 50 dkg cebuli, 1 kg pomidorów, 1,5 kg papryki.) Do tego przyprawy, sporo i dość ostre oraz po dwie parówki na osobę; można dodać zielonej pietruszki na koniec.
Cukinia, grzyby, bakłażany, marchew, pietruszka, fasolka i inne dodatki są pyszne, ale wtedy to jest popularny w Jugosławii giuwecz (po serbsku dżiuwecz). Też dobry.
-
Gość: Moinka, *.scansafe.net
2009/10/07 16:32:32
Witam, ten sympatyczny przepis jest na 7 sloikow. Jak mam zrobic to na dwie osoby na sprobowanie? pozdrawiam
-
2009/10/07 17:38:14
cześć tepisarek, zatem to jest moje leczo z cukinią, czy istnieje ktokolwiek w naszym uroczym kraju kto poda recepturę jedyną słuszną na bigos np? każdy robi inaczej i podobnie z daniami innych krajów, co dom to inna wariacja, a ta jest moja ;) pozdrawiam
-
2009/10/07 17:41:34
acha,
"... In Poland, lecsó (called leczo) is usually made from red pepper, courgette, tomatoes, onion and garlic, sausage, and spiced with powdered chilli pepper. Leczo should be served hot and spicy. It probably came to Poland from Hungary." za Wikipedią; czyli nie odbiegam za bardzo od normy ;-)
-
2009/10/07 18:51:51
Moinka zerknij tutaj:
wegetarianka.blox.pl/2009/08/LECZO-Z-CUKINIA.html
i podziel na 2. Pozdrawiam
-
mrwisniewski
2009/10/08 12:51:05
@kiełbacha do słoików?

Nie do słoików, tylko do leczo. Co z nim zrobisz, jak je wyjmiesz ze słoików?
-
2009/10/08 13:17:42
mrwisniewski, przepis, przy którym się wypowiadasz jest na danie w słoikach, nie narzucam co z nim zrobić po wyjęciu z nich, możesz dodać to, co uważasz za odpowiednie; PS: nie dam się sprowokować ;-)
-
2009/10/10 23:42:09
Ktoś tu nie zauważył, że wegetarianką jesteś. Ja nie znoszę kiełbasy w leczo, całe danie smakuje wtedy wytopionym kiełbasianym tłuszczem. Fe. Kiełbasa wydaje mi się być zbyt dominująca. Dlatego jem leczo z cukinią albo kabaczkiem, nawet z bakłażanem.
Tepisarku: Gdyby w gotowaniu chodziło o wierne i prawowite śledzenie oryginalnych przepisów nie było by blogów.
-
2009/10/11 12:52:42
zauważył zauważył i tylko dlatego skomentował
-
Gość: kassi, 89.231.200.*
2011/01/14 14:54:41
Robiłam identycznie jak w przepisie i na świeżo było super natomiast w zimie podobnie jak u Klary w zimie zrobiło się gorzkie i nie nadawało się do jedzenia.
-
wegetarinka
2011/01/15 23:10:41
kassi, nie wiem co poszło nie tak, u mnie przechowuje się bardzo dobrze, przetrwało nawet wiosnę, może trzeba ograniczyć lub całkowicie wyeliminować natkę pietruszki? nic innego nie przychodzi mi do głowy, jeśli słoiki były prawidłowo zamykane na gorąco, to powinno być ok; Klara robiła z podobnego przepisu, nie z mojego i coś u niej zaszwankowało również, ciężko znaleźć rozwiązanie, ale warto się nad nim zastanowić
-
Gość: madziak74, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/29 09:49:47
Hej. Ja zrobiłam leczo do słoików i wytrzymało w dobrym smaku chyba ze dwa lata (zapomniałm o nich:) ). Do słoika jednak włożyłam tylko mieszankę cukini i paptryki, zalałam wodą z solą, a na wierzch każdego słoika dodałam łyżkę oleju. Kiełbaskę, cebule, pomidory itp. dodaję na świeżo po otwarciu słoika. Moja mama (a była dobra w kuchni) zawsze mówiła, że przetwoty w słojach, które zawierają cebulę szybko się psują.
-
Gość: marek, *.punkt.opole.pl
2011/09/08 20:18:38
też miałem kiedyś gorzkawe leczo i musiałem wszystko wyrzucić taka była gorycz. Okazało się ,że to cukinia daje taki smak goryczy. Najciekawsze jest to,że sam ją wyhodowałem na działce.
-
Gość: helios, *.ostrowmaz.mm.pl
2011/09/11 17:52:10
Witam
Moja znajoma, świetna kucharka, zawsze mnie ostrzegała, że do peklowania mięsa nie wolno dawać majeranku, bo powoduje gorzki smak. Może z leczo jest tak samo przy dużej ilości majeranku. Przyprawy typu listek, ziele, pieprz itp. zawiązuję w gazę i po uduszeniu potrawy wyjmuję. Helios
-
wegetarinka
2011/09/12 12:09:15
i takim oto sposobem wymieniliśmy większość składników leczo :) ja na zimę już nie robię, bo uznałam, że warto poczekać na warzywa i robić je na świeżo, lepiej smakuje, jak się zatęskni za tym smakiem :)
-
Gość: ew, *.polanka.net.pl
2011/09/20 18:21:07
robiłam wg przepisu i wyszła gorycz ,jestem zawiedziona
-
wegetarinka
2011/09/26 20:37:44
ew, przykro mi :( u mnie obyło się niespodzianek, słowo wegetarianki! Wydaje mi się, że pominięcie cebuli i pietruszki pozwoli uniknąć niepożądanych konsekwencji
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/20 16:47:02
A ja wiem przez co wszystko się psuje. Przez cebulę!!! Myślałam ze wszyscy to wiedzą, cebuli nigdy sie nie daje do takich przetworów
-
Gość: Technik4, *.sta.asta-net.com.pl
2012/07/25 21:29:17
Ja z moją lepsza połową :) robimy takie leczo od lat, zawsze po otwarciu było smaczne ( raz nawet po roku!) tyle że nie dodajemy ziela angielskiego i liści laurowych a tylko sól i pieprz i zmieloną czerwoną paprykę - słodką i nigdy nie było gorzkie , Pozdrawiam.
-
Gość: , *.ntlworld.ie
2013/08/13 22:59:08
gorycz gwarantuje ze z cukinii. zamin dodacie cukinie sprubojcie kawalek czy akurat gorzka sie wam nie trafila. moja cioteczka w zeszlym roku miala wlasne cukinei i wiekszosc nie byla jadalna ze wzglefu na gorycz. Ja mam swoje w tym roku (musi byc inna odmiana) i wszystkie cudowne pychusne ze palce lizac
-
Gość: krykla, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/20 20:48:56
Jeśli dodajecie cebulę, to wypadałoby zapasteryzować całość. Nie wystarczy odwrócić i poczekać do wystygnięcia.
My robimy od lat ze smażoną (!) cebulą, ale po krótkim zagotowaniu wszystkiego, pasteryzujemy około 15-20 minut w litrowych słojach.
Pycha.
-
2015/08/12 14:08:13
Świetny przepis na leczo :D Sama uwielbiam przygotowywać tą potrawę :) Zapraszam także na leczo do mnie :) Leczo.net.pl
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl