Blog > Komentarze do wpisu
RAFFAELLO BEZ PIECZENIA

"Ciasto" uwielbiane, wszyscy pytaja o tajemną recepturę, a to taka leniwa wersja, przekladanka krakersów z domowym budyniem. Pychota! Wypowiadam sie obiektywnie jako osoba nieprzepadająca szczególnie za słodkościami :)

raffaello

Składniki

(na dużą blachę)

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

200 g wiórek kokosowych (lub więcej)

1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)

3/4 kostki masła

2 żółtka

2 paczki krakersów solonych


Wykonanie

Z mleka odlewam pół szklanki, rozkłócam w nim żółtka i mieszam z mąką. Pozostałe mleko przelewam do garnuszka, dodaję cukier, przekrojoną laskę wanilii, wkrajam masło. Stawiam na gaz, gdy mocno podgrzane, dodaję mleko z żółtkiem i mąką i podgrzewam mieszając aż masa zgęstnieje. Zestawiam z ognia, wyjmuję wanilię, dodaję wiórki zostawiając przynajmniej 50 g do posypania wierzchu.

Blachę wykładam warstwą krakersów (nie należy przejmować się szczelinami między ciastkami, nasiąkając masą zwiekszą swoją objętość i wypełnią niewielkie przerwy). Na nie wylewam 1/3 masy, wyrównuję, na masę wykładam kolejną warstwę ciastek, dociskając je nieco, na ciastka znowu masa, kolejna warstwa ciastek, na nie pozostałą masę. Wierzch posypuję wiórkami i jeśli w trakcie pokruszyły mi się krakersy- sypię je rownież po wierzchu. Wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


raffaello



piątek, 11 września 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/09/11 11:24:48
Pyszny i prosty przepis! Ja bym chyba wolała z herbatnikami.Zapisuję do zrobienia :)
-
2009/09/11 12:21:35
Hmm.. też jakoś herbatniki mi bardziej odpowiadają, ale chyba spróbuję zrobić jutro, będzie na niedzielę w sam raz, dzięki :)
-
2009/09/11 12:35:44
a wiesz, że taka wersja mi się bardzo podoba, raz jadłam ciasto na krakersach i śmiało stwierdzam, ze było to jdne z lepszych ciast jakie jadłam
-
2009/09/11 13:08:59
ZAKLINAM! ;) zróbcie z krakersami, z herbatnikami to już nie będzie to samo
-
2009/09/11 14:00:11
fajne ciacho, skoro mowisz ze takie pycha to zapisuje przepis
-
2009/09/11 16:37:16
Wyróżniłam Twój blog bo bardzo mi się podoba i uważam ze zasługuje na uznanie
gastromonia.blox.pl/2009/09/Dziekuje-I-przekazuje-dalej.html
Pozdrawiam serdecznie, GastroMonia
-
2009/09/11 18:11:09
o wow, bardzo dziękuję :) jest mi niezmiernie miło :-)
-
2009/09/11 21:22:33
wygląda świetnie, a dodatkowo prosty to mi się bardzo podoba
-
2009/09/11 21:40:18
Świetne :) u mnie też na blogu takowy przepis się pojawił, ja jednak wolę z biszkoptem pieczonym :)
-
2009/09/12 09:51:25
uwielbiane, masz rację :)
-
2009/09/12 12:09:51
Nie lubisz słodyczy? : Niesamowite.
Mmm ;) Uwielbiam kokosowe smaki, na pewno by mi pasowało
-
2009/09/12 21:44:56
:) dobrze będą krakersy, w tym tygodniu zrobiłam moje sprawdzone, więc do przyszłego spokojnie zdążę kupić :) dzięki
-
2009/09/13 10:24:16
Jedno z moich ulubionych:)!
-
Gość: US, abpp31.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/19 17:55:28
TYLKO krakersy!! idealne w smaku wychodzi, sprawdźcie sami!!
-
2012/09/22 15:28:54
Wygląda smacznie tylko nie mam pomysłu czym zastąpić żółtko aby się trzymało...?
-
Gość: biochemia, public20807.xdsl.centertel.pl
2012/12/30 12:15:32
czy musi być jajko?
Obawiam się surowego.
-
2012/12/30 13:03:02
Nie musi, dodaj więcej mąki
-
Gość: , 156-172.nitka.net.pl
2013/03/27 15:44:18
w pierwszej fazie robienia masy dodajemy oba rodzaje maki (pszenna i ziemniaczana ) a jezeli mi sie nie za gęści odpowiednio ktorej mąki dac wiecej ?? bardzo prosze o odp :D
z góry dziekuje'

-
Gość: www.ooo, 194.181.131.19*
2013/12/23 08:01:32
pyszne moje dzieci się zajdają to ciasto dla leniwych;0
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl