Blog > Komentarze do wpisu
STEFANKA BEZ PIECZENIA

Ciasto bez pieczenia, przepis sprzed lat, szybko się robi, zadziwiająco dobre, lubiane przez dzieci.


stefanka bez pieczenia

Składniki

(na dużą blaszkę)

40 herbatników

1 litr mleka

1 szklanka kaszy manny

3/4 kostki masła

2 łyżki kakao

3/4 szklanki cukru

kilka kropli aromatu waniliowego lub smietankowego

Polewa

własciwie każda ulubiona, ja tym razem zrobiłam taką:

1/3 kostki masła

2 łyżki kakao

3 łyżki cukru

łyżka mleka


Wykonanie

Blaszkę wykładam połową herbatników. Mleko, masło, cukier, kakao stawiam na ogniu, podgrzewam mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypuję powoli kaszę energicznie mieszając by nie powstały kluski. Trzymam na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje na tyle, że mieszanie sprawia trudność. Zdejmuję z ognia, dorzucam kilka kropli aromatu, mieszam i gorącą masę wylewam na ciastka, wyrównuję i wykładam pozostałe herbatniki. Warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą, ale niezbyt mocno, by nie połamać czy powduszać ciastek. Ja robię tak: wkładam na ciastka blaszkę o tych samych wymiarach spodem do dołu, a na to kładę deskę, wtedy poziom deseru będzie odpowidnio wyrównany, a herbatniki lekko zanurozne w masie nabiora odpowiedniej miękkości. Robię polewę podgrzewając na wolnym ogniu tłuszcz, dosypuję cukier, kakao i mleko, mieszam, gdy masa jednolita zdejmuję z ognia,  wylewam na ciasto, wyrównuję i wkładam do lodówki na noc.


środa, 19 sierpnia 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/08/19 12:23:07
moja mama jak byłysmy male to nam takie ciacho robiła, moze ciut roznica jest w skladnikach, ale tylko ciut :)
-
2009/08/19 12:32:18
Pysznosci :) Lubiane nie tylko przez dzieci ale przez doroslych tez :))
-
2009/08/19 13:46:44
Nigdy czegoś takiego nie jadłam ale wygląda świetnie. I chyba nie jest zbyt pracochłonna. Na pewno wypróbuję
-
2009/08/19 13:55:42
Nigdy nie jadłam takiej stefanki ale musze przyznać że robi wrażenie ;)
-
2009/08/19 13:58:27
Fajny pomysł:)
-
2009/08/19 14:15:46
uwielbiam kasze manną
taką na gęsto koniecznie
a stefanki nigdy nie jadłam, nie wiem jak mogłam przeoczyc takie pyszne ciasto ;-)
-
2009/08/19 16:05:58
bardzo fajne ciasto :)
-
2009/08/19 20:25:21
viridianko moja mama też ją robiła :)
majazteca coś w tym jest, rano była pełna blacha, a wieczorem już jest tylko wspomnieniem...
dziwnograj tyle co pomieszać chwilę i ciastka ułożyć :]
emma001 a ja znam tylko taką :]
pinkcake :)
ugotujmy trzeba nadrabiać ;) pochodzi z czasów gdy nikt nie wiedział tu o mascarpone, sushi, foccaciach i innych...
mietowka22 bardzo :)


-
2009/08/20 00:38:04
to jest bardzo dobre ciasto ! Swietnie , ze je zrobilas bo ja juz zapomnialam o nim a ostatni raz to chyba z 15 lat temu jadlam. To dla mnie mobilizacja do powtorki :)
-
2009/08/20 16:58:13
Smak mojego dzieciństwa:)) Tyle, że u nas to ciacho nazywało się-Stefania:))
-
2009/08/20 20:55:47
dla niektórych jest to zupełna nowość, dla innych smak sprzed lat, cieszę się, że mogłam go odświeżyć :)
-
2009/08/23 21:44:58
fajny przepis. i fajnie, że spotykamy kolejne wegeprzepisy :)
-
Gość: Dobranocka, cbw171.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/01 10:19:50
Wczoraj zrobiłam tą Stefanke- wyszła pyszna i już prawie cała znikła! Ale był pewiem problem, bo dolna warstwa herbatników bardzo trudno odchodziła od blaszki i czasem w ogóle cała została, bo inaczej nie dało się wyciągnąc ciasta! Wykladasz może czymś blaszkę lub smarujesz?
-
2009/11/01 10:59:38
cześć Dobranocka, to czy wykładam lub smaruję blachę często zależy od tego jakiej używam formy, nie od ciasta, ale jeśli miałaś problem, to faktycznie można spód wysmarować odrobiną oliwy np lub wyłożyć papierem; przyznam, że nie przypominam sobie bym miała taki problem, a robiłam to ciasto już wiele, wiele razy, ale faktycznie lepiej dmuchać na zimne :)
-
Gość: loka, aavb186.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/20 12:37:58
Ciasto jest boskie, robi się w 10 min., kosztuje jakieś 10-15 zł i jest przepyszne. Ja robię z herbatnikami pośrodku dodatkowo, fajnie wygląda takie warstwowe ciasto i do górnej warstwy oraz na wierzch dodaję wiórki kokosowe. Pychotka. polecam
-
Gość: Ania, nat6.net.e-net24.pl
2013/02/15 13:39:29
Wczoraj zrobiłam Stefanke z tego przepisu...Jest przepyszna !!! Będę ja na pewno czesto robić !!! Moja rodzina jest nią zachwycona :)
-
Gość: , public-gprs257429.centertel.pl
2013/04/17 19:07:51
O kurczę, zaskoczył mnie tak szybki i łatwy przepis. Moja stefanka się już chłodzi, jako że jestem nowicjuszką nie obeszło się bez grudek i paniki gdy wyszło za mało herbatników :P Jestem dobrej myśli, dzięki !
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl