Blog > Komentarze do wpisu
LECZO Z CUKINIĄ

Chyba każdy z nas ma taką potrawę... kiedy po najedzeniu się nią i chwilowym odsapnięciu, za chwilę znowu ciągnie w jednym kierunku :)  Ja mam tak z leczo. Uwielbiam leczo! Z cukinią bądź kabaczkiem.

Leczo przywędrowało do nas z Węgier i jest tyle wariacji na jego temat co na ciasto do pizzy chyba. Wersja ortodoksyjna glosi, iż powinno się używać podstawowych składników dania w proporcjach wagowych: pomidory papryka cebula ==> 1 : 1: 1 ważąc warzywa nagie ;) bez skórek, łupin, gniazd nasiennych i innego balastu.

BUT WE DON'T CARE! :) Chociaż warto wiedzieć.


leczo z cukinią

To czego ja nie dodaję do leczo to woda. Soki wystarczą te puszczone z warzyw, jeśli używam świeżych pomidorów to na koniec dodaję passatę pomidorową (ewentualnie koncentrat), a jeśli z puszki to one są już z sokiem. Tyle wstępnie, do rzeczy :)

 

Przepis bierze udział w akcji Parmelii


PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

2 średnie cukinie (u mnie tym razem zielona i żółta)

3 cebule

2-3 papryki (mogą być kolorowe, dla mnie najważniejsze są czerwone, reszta- jeśli pod ręką)

4-5 większych mięsistych pomidorów lub duża puszka pomidorów pelati

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

majeranek

papryka słodka w proszku

(ew papryka ostra w proszku, jeśli mam pragnienie na bardziej ostry posiłek)

olej do smażenia


Wykonanie

Olej rozgrzewam w szerokim rondlu, wrzucam pokrojoną grubo cebulę i smażę do zeszklenia. Wrzucam cukinię (jeśli młoda- umyta po prostu, jeśli starsza- z wyciętymi pestkami i obraną skórką) pokrojoną w kostkę. Teraz trzeba dość często mieszać. Kiedy cukinia zmięknie dorzucam papryke pokrojoną w kostkę lub paseczki. Dodaję teraz sól i pieprz (powiedzmy płaska łyżka soli i płaska łyżeczka pieprzu, choć nigdy miarami się nie posługuję).

Trzymam na ogniu parę minut, aż paryka zmięknie. Czas na pomidory. Jeśli świeże, to najpierw sparzone, obrane ze skórki i pokrojone, jeśli pelati to lecą do garnka prosto z puchy. Dodaję majeranek, paprykę w proszku i trzymam na wolnym ogniu ok 15 min. Na parę minut przed końcem wciskam przepuszczony przez praskę czosnek i dodaję ewentualnie passatę lub koncentrat. Leczo pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, kromki chleba. Można pasteryzować w słoikach i cieszyć się smakiem lata zimą :)


wtorek, 04 sierpnia 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/08/04 12:35:36
Witaj,dzięki za odwiedziny na moim blogu.Jestem właśnie w trakcie czytania Twojego.Masz super przepisy,już kilka wybrałam do wypróbowania.Na pierwszy ogień pójdą grilowane bakłazany.Takie piękne widziałam na targu warzywnym ,aż sie proszą żeby coś z nich zrobić.Napewno będę tu zaglądać.Pozdrawiam serdecznie Ela
-
2009/08/04 12:47:05
Witaj elzusia, wpadaj częściej :) co do bakłażanów, to należy je posmarować oliwą, sypnąć przyprawy, czosnek, fajny efekt też daje pryskanie octem balsamicznym podczas grillowania, mam taki w sprayu i jest świetny na grilla właśnie. Ja celowo bakłażana nie przyprawiałam przy grillowaniu, bo marynowałam go później w przyprawach.
-
2009/08/04 15:31:57
Właśnie wczoraj robiłam coś podobnego :) tylko u mnie to nie leczo a potrawka z cukinii i pomidorów :) Smakowicie wygląda Twoje leczo :)
-
2009/08/04 22:04:51
fiola widziałam, kiełbachy tam dorzuciłaś; ja zdecydowanie bez kiełbasy, ale duet cukinia i pomidory uwielbiam :)
-
Gość: slonecznywiatr_on, host86-138-75-60.range86-138.btcentralplus.com
2009/09/19 22:47:05
Ja powiem tylko ,ze mmmm...wyobrażam sobie jak to pieknie pachnie..mmmmm...to jest arcydzieło...zjadłbym sobie to ze świerza bagietką
-
2009/09/20 10:42:54
leczo robię też w słoikach, trochę lata w środku zimy :)
-
Gość: , 80.51.59.*
2010/07/27 19:58:16
Właśnie robimy je dzisiaj. Przepysznie pachnie a i smakuje wyśmienicie...
-
Gość: andi, 77-255-251-192.adsl.inetia.pl
2010/09/01 14:15:58
Witaj!
Leczo robie bez wody i tak warzywa soki puszczaja' pozatym jest to pyszna potrawa polecam, acha kabaczki lub cukunie obieram i wypestkowuje i kosteczka mniam ,....mniam....
-
2010/09/01 19:48:48
Witaj gościu, dla mnie to prawdziwy zapach lata, nie ma lata bez leczo :) dzięki za odwiedziny
andi, popieram brak dodatku wody, zupełnie nie ma potrzeby :) cukinii z reguły nie obieram, staram się zbierać taką z miękką skórką, a na kabaczki jestem trochę obrażona, może spróbuję się pogodzić :D, a co do mniam... mniam również zgoda :)
-
d9k
2011/06/30 17:00:44
leczo to super sprawa :) a przepis bardzo dobry, dzięki!
-
Gość: anna, gate-euler-dialog.walbrzych.dialog.net.pl
2011/07/01 20:43:55
Robilam według Twojego przepisu ale dodalam kiebaske ,pieczarki ,fasolke szparagowa jest wsmienite pozdrawiam
-
2011/07/01 22:51:43
dziękuję za odwiedziny i komentarze :) nie ma lata bez leczo, smacznego!
-
2011/07/20 12:14:05
Super smaczne leczo z cukinią. Zmodyfikowałam ilość przypraw pod swoje upodobania i wyszło idealne. Pozdrawiam.
-
Gość: agga, cnk52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/27 11:20:45
Witam :)
Mam pytanie odnośnie pasteryzowania na zimę. Z wielka przyjemnością zrobiłabym sobie trochę słoiczków na zimę, ale nie mam pojęcia ile minut tak naprawdę trzeba to pasteryzowac. Bedę wdzięczna za podowiedz.
Pozdrawiam :)
-
2011/07/27 14:22:21
agga, o pasteryzowanym pisałam tu:
wegetarianka.blox.pl/2009/10/LECZO-W-SLOIKACH.html
tylko zrób bez cebuli i pietruszki, są takie głosy, że może od tego zgorzknieć, choć u mnie nie gorzkniało i przechowywało się dłużej niż powinno ;)
-
2011/09/25 13:28:26
Masz super przepisy, będę zaglądać - tym bardziej, że od ponad dekady nie jej mięsa i świetnie sobie żyję :)
-
2011/09/25 16:29:16
wiedźma, witaj i rozgość się :) ja też mam się nieźle na bezkrwawej kuchni :) pozdrawiam serdecznie!
-
2012/08/16 12:58:26
Właśnie skończyłam robić leczo wg przepisu i muszę przyznać, że jest pyszne :)
-
Gość: agnieszka, ip-109196052149.syrion.pl
2012/08/30 13:28:10
Będę robiła leczo na zimę w słoiczkach pierwszy raz,a że wróciłam z wakacji obładowana darami ziemi,pomyślałam Sobie,że zrobię leczo :))Tylko Mam pytanie,czy mogę zmieszać,kabaczka,cukinię,pieczarki,pomidorki razem?Nie wiem czy kabaczek i cukinia się nie pogryza.Bede wdzięczna za odpowiedz:) Pozdrawiam
-
2012/08/31 10:46:22
Agnieszka, cukinia z kabaczkiem się nie pogryzie, ani z pieczarkami; jednak do słoików omiń przyprawy i cebulę, dodaj po prostu sól, pieprz, resztę można dodawać przy wyjmowaniu ze słoików
-
2013/07/02 21:59:09
Świetny pomysł na leczo :) Gratuluję i zapraszam na mojego bloga :)
-
Gość: Irena, h1215.man.tk-internet.pl
2014/05/31 14:37:46
Mój mięsożerny mężczyzna uwielbia to leczo ;) Prawie za każdym razem, gdy do mnie przyjeżdża, słyszę coś o tym daniu ;) Wielkie dzięki!
Ja kiedyś nie lubiłam lecza (leczo?), a teraz, od kiedy zrobiłam je sama, mogę często do niego wracać. Dzięki!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl