Blog > Komentarze do wpisu
RACUCHY DROŻDŻOWE



Tak zwane "szybkie pączki" ;) Często wracam do tych naprostszych przepisow i smaków z domu babci czy mamy. Takich jak racuchy drożdżowe. Smakują wszystkim domownikom, tym małym w szczególności. Pulchne i mięciutkie, posypane cukrem pudrem, do tego szklanka mleka.

racuchy drożdżowe

 

Składniki
50 gram drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka soli
3 łyżki cukru


Wykonanie
Drożdże mieszam  z 1/2 szklanki mleka, sypię trochę cukru i mąki, odstawiam. Mąkę mieszam z solą, cukrem, dodaję drożdże kiedy zaczynają pracować, jajka i mleko.
Mieszam wszystko łyżką na gładko i odstawiam pod przykryciem, aż ciasto podwoi objętość.
Dobre ciasto, to takie, które jest na tyle luźne by rzucane na patelnię odrywało się od łyżki bez większego problemu.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni, powinno być go sporo żeby racuchy w środku nie były surowe i w tym aspekcie rownież nie należy ich smażyć na dużym ogniu, bo usmażą się  z wierzchu, a środek się nie zetnie. Dlatego, jak już tłuszcz jest rozgrzany, zmniejszam płomień na średni i wrzucam porcje ciasta na patalnię łyżką, smażę na złoto- brązowo z obu stron.

 

czwartek, 09 lipca 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/10 07:38:53
Uwielbiam! U mnie w domu robilo sie podobne racuchy tylko nazywalismy je "placki rosniete" :)
-
2009/07/10 09:08:02
Takie racuchy kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy kuchnia dla mnie była jeszcze niedostępna:)
-
2009/07/10 10:03:30
Ale mi ochoty narobiłaś tymi racuszkami ;)
Najbardziej lubie z dzemem albo konfitura pychota
-
2009/07/10 12:57:25
emma001 z konfitura jeszcze nie próbowaliśmy, znikają za szybko nie czekając na kombinacje :)
zjedz_mnie to również dla mnie jest smak dzieciństwa :)
majazteca o "przerośniętych plackach" nie słyszałam :), na wschodzie skąd pochodze znaliśmy je jako racuchy drożdżowe po prostu, ewentualnie "szybkie pączki" :)
-
Gość: , host80-48-113-235.cable.wsm.wielun.pl
2010/01/10 12:33:27
dobre są z syropem klonowym
-
Gość: PRYEMIANKA, 80.238.64.17.ip.abpl.pl
2010/01/20 14:26:29
Przeglądając twoja stronkę trafiam na ten przepis i natychmiast udałam się do kuchni, bo mam ochotę na słodkie...ale przygotowałam je wg 5 Przemian...zaraz urosną i je pożrę z wiśniami ze słoika...
-
2010/01/20 19:56:45
gościu, dobry pomysł! :)
pryemianka, zatem smacznego!
-
Gość: emi, 89-71-94-117.dynamic.chello.pl
2014/01/31 17:15:31
zrobiłam wg przepisu, nie wyszły jak na zdjęciu:-/

i ja jednak wolę bardziej gęste ciasto, pierwsze smażyłam jak w przepisie, potem dodałam więcej mąki - lepsze!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl