Blog > Komentarze do wpisu
PLACKI Z CUKINII

Placki z cukinii są poza ziemniaczanymi jednymi z moich ulubionych i muszą znaleźć tutaj miejsce dla siebie :) Uwielbiam je za wygląd i za smak, smażona cukinia smakuje wyjątkowo dobrze. Najlepsza do takich placków jest cukinia w miarę młoda z delikatną skórką i niewykształconymi jeszcze pestkami. Wtedy placuszki robi sie bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada :)



Składniki

3 średnie cukienie

sól

pieprz

1 jajko

ok. 6 łyżek mąki


Wykonanie

Cukinię dokladnie myję, odcinam końcowki i ścieram na tarce jarzynowej (jeśli jest starsza trzeba obrać ze skóry i wydrążyć nasiona ze środka). Wrzucam na sitko, solę i pozwalam sokom spokojnie splywać w nieznane ;) Wyciskam porządnie, dodaję jajko, przyprawy i mąki tylko tyle by masa dała się nabrać łyżką i kłaść na patelnię. Smażę szybko na złoto. Wszelkie dodatki typu czosnek, papryka, pestki dyni czy słonecznika mile widziane, nie zapominajmy jednak, że to sa placki z cukinii :).  Świetne z sosem koperkowym, u nas ostatnio z rzodkiewką bez goryczki.

 


poniedziałek, 06 lipca 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/06 10:12:37
też je uwielbiam!
-
2009/07/06 11:20:58
kochamy cukinie, wiec koniecznie sprobujemy!
-
2009/07/06 14:27:11
mogę tylko polecić, w moim domu są uwielbiane przez małych i dużych :)
-
2009/07/09 09:19:06
Zrobilam 2 wersje - solo i z czosnkiem - obie pyszne!
-
Gość: jaa, 088156054018.olsztyn.vectranet.pl
2010/08/09 14:41:02
mój mąż zrobił je dzisiaj i powiem, że są bardzo bardzo pyszne :) Polecam z dodatkiem czosnku:)
-
2010/08/09 18:14:10
super! :)
-
Gość: Madzik, 194.11.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl
2010/08/16 17:22:42
Właśnie robię, ale coś mi nie gra... rozwalają mi się na patelni... Dajesz dużo oleju do smażenia?
-
2010/08/16 20:27:14
Madzik, nie nie daję dużo, jeśli są zbyt delikatne, trzeba podsypać mąki niestety, ja nie daję jej dużo, zależy mi na tym by były to jednak placki warzywne, nie mączne, ale jak mus to mus!
-
Gość: Madzik, 194.11.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl
2010/08/18 13:43:42
Podsypałam i było dużo lepiej:) Jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji przepisów, coś czuję, że będę tu często zaglądać. Dzięki!:)
-
2010/08/19 11:20:16
o to super i dziękuję, zapraszam! Dobrym patentem przy tych plackach jest też starcie cukinii do miski wyłożonej papierowymi ręcznikami
-
Gość: Ola, abrp161.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/24 11:55:03
ja juz wczoraj starłam 2 cukinie na placki na dzisiaj, posoliłam, po paru godzinach odcisnęłam bardzo dużo wody a pewnie jak jeszcze przyjdę po pracy to będzie znów tyle samo wody, jeżeli się porządnie tego nie odsączy to właśnie się rozwalają na patelni lub trzeba bardzo duzo mąki dodawać, także polecam dzień wczesniej zacząć:)
-
2010/08/24 19:46:42
racja, jeśli planuje się posiłki z wyprzedzeniem :)
-
Gość: Pawel81, host_19_255.compower.pl
2010/08/29 18:26:50
Mała wariacja na temat. Dzisiaj wsypałem do masy resztę ugotowanego ryżu (zostało mi z wczoraj), ryż zagęszcza masę a placki nabierają nowego smaku. Zachęcam do spróbowania.
-
2010/08/30 11:20:43
Wypróbuję, do takich ryżowych to nawet jajka nie trzeba dodawać :)
-
2010/11/26 13:39:30
Jestem fanką ryżu w plackach warzywnych, wówczas nie rozklejają się, często dodaję do nich trochę marchewki.
Jestem tu pierwszy raz i napewno wrócę, ciekawe przepisy.
-
2010/11/28 12:58:08
cebrita, zapraszam; na rozpadającą się masę jest kilka tricków, pomysł z ryżem bardzo trafiony :) pozdrawiam
-
Gość: alicja_kro, dynamic-87-105-137-154.ssp.dialog.net.pl
2011/05/03 17:56:40
Placki są przepyszne, włąsnie je degustuję. Upieczone zgodnie z przepisem. Pozdrawiam:)
-
2011/05/08 14:57:55
Alicjo, cieszę się, że znalazłaś u mnie inspirację, pozdrawiam :)
-
2011/07/19 21:00:13
Ja jeszcze dodaję fetę :) mmmmmm....
-
Gość: enigma, glinska.ula5.1000lecie.pl
2011/08/04 14:45:14
Ja z pośpiechu nie odsaczałam. Starłam ( miałam tylko 1 małą) i dodałam 2 ziemniaki starte i przyprawy. Smażą się, ale jednego zdegustowałam i bardzo dobry!
-
Gość: Kira, dzo60.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/05 13:38:51
Zapomniałam odcisnąć sok, ktorego nazbierało się mnóstwo, dosypałam płatków owsianych - bardzo fajne wyszły:)
-
Gość: , 84-10-211-105.dynamic.chello.pl
2011/08/16 11:36:56
dodre są z sosem czosnkowym
-
Gość: , 89-76-147-162.dynamic.chello.pl
2011/08/16 16:40:03
jakie przyprawy proponujesz?
-
2011/08/16 17:56:40
gościu, jakie lubisz, proponuję curry, czosnek, sól; tym plackom zbyt wiele nie potrzeba; pozdrawiam!
-
Gość: Beatrix, ary242.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/19 12:55:34
polecam dodać żółtego startego sera :)
-
Gość: lolusia, 89-76-134-21.dynamic.chello.pl
2011/10/10 12:33:54
Wlasnie zrobilam placuszki Dodalam troche bulki tartej i wtedy sie nie rozwalaja i sa chrupiace ale to kwestia gustu:)
-
Gość: kreska96, apn-77-115-98-97.dynamic.gprs.plus.pl
2012/01/04 16:03:32
Placki cudowne! Długo szukałam odpowiedniego przepisu i w końcu znalazłam. Dodałam tylko po łyżeczce parmezanu i zmielonych płatków owsianych. Dziękuję za przepis i na pewno będę częściej tu zaglądała :)
-
Gość: Asia, eek60.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/15 17:37:41
Witam,
zamiast mąki dodaję otręby żytnie i koniecznie wyciśnięty czosnek. Placuszki robię małe, bo lubią się rozwalać.
-
Gość: owczarka, aaxi144.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/26 13:38:12
bardzo smaczne! Czosnek obowiąkowo! :)
-
Gość: Princessa, bxn136.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/26 21:16:19
Placuszki z cukinii to jedne z moich ulubionych dań na szybka kolację ;)
Tylko, że do ciasta nie dodaję soli ani pieprzu. Po usmażeniu polewam je delikatnie syropem klonowym i jem na słodko :)
-
2012/09/26 21:20:16
Princesso, próbowałam je zweganizować besanem, ale to nie było to :( popróbuję jeszcze póki cukinie mam, może siemieniem lnianym i kaszą? Jakieś pomysły?
-
Gość: Princessa, klienci-net5.pai.net.pl
2012/09/27 19:32:16
Kasza osobiście do placków mi nie bardzo podchodzi. Ja mieszam cukinię startą na grubych oczkach z jabłkami pokrojonymi lub też startymi, jest bardziej "orzeźwiająco" i dodaję szczyptę cynamonu. Próbowałam też palonym sezamem i słonecznikiem, no ale to taka już tradycyjna opcja :).
-
Gość: kikula, bvy111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/22 17:09:29
jak się doda troche bułki tartej to się tak nie rozwalają ;)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl