Blog > Komentarze do wpisu
DOMOWE KRÓWKI

Świetny, sprawdzony przepis na krówki domowej roboty, podany nigdyś przez BasięBjk na grupie prk.

 

domowe krówki

 

Moja kolejna propozycja do akcji Ivki

 

Składniki

600 ml smietanki 30 %

1 i 1/3 szklanki cukru

laska wanilii

wariacje: dla ciemniejszego koloru kakao, z migdałami, z makiem, z wiórkami itd

ja robię wersję klasyczną :)

domowe krówki


Wykonanie

Śmietanę i cukier wrzucam do garnka, mieszam/garnek musi być kilkakrotnie większy niż jego zawartość- masa do pewnego momentu będzie sie podnosiła, pierwszy raz jak robiłam zmieniałam garniki 2 razy ;)/. Laskę wanilii rozcinam i wrzucam do reszty. Ustawiam najmniejszy gaz jaki się da, uzbrajam się w cierpliwość i gotuję, co jakiś czas przemieszać.

Po ok 10 minutach do ok 20, masa będzie trochę szalała podnosząc się, ale nie należy się tym zrażać, tylko pilnować gara i mieszać wtedy intensywniej. Potem się uspokoi, zacznie gęstnieć, po ok. 30 min gotowania zaczną wydobywać się z niej brązowe wiórki i to jest nasze "światełko w tunelu", zbliżamy się do finiszu. Jak zcznie brązowieć i przy mieszaniu nieco odchodzić od garnka- jest gotowa. Można łatwo sprawdzić kapiąc kropelkę na talerzyk, powinna od razu zastygnąć.

domowe krowki

Przerzucam masę do małej keksówki (odrzucając wczesniej oczywiście laskę wanilii) i rano kroję pyszne cukierki :) Najlepiej jest je pozawijać w papier do pieczenia, potem ewentualnie w ozdobny. Z tego przepisu wychodza krówki- mordoklejki, jeśli wolicie kruche, trzeba byłoby pokombinować z dodatkiem octu.

domowe krówki


wtorek, 14 lipca 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/14 13:36:40
Ale mnie ten przepis ucieszył. Wracam do domu i robię!
-
2009/07/14 13:41:35
Od dłuższego czasu przymierzam się do ich zrobienia ale ciągle to odkładam na jakiś chłodniejszy dzień :) Bardzo milutko tu u Ciebie :)
-
2009/07/14 13:44:21
najbardziej lubię mordoklejki :-)
-
2009/07/14 14:06:23
agata daj znać jak poszło :)
szarlotku dla mojej dziewczynki krówki pasują bez względu na aurę :-) ; wprowadzam historię, kolorki i otoczenie do zdjęć :-)
ugotujmy ;-))) pozdrawiam z zaklejoną... ;)
-
2009/07/14 14:19:56
Dzięki za przepis! uwielbiam krówki. Musze zrobić z córcią w jakiś wakacyjny dzień:)
-
2009/07/14 14:41:53
krówki są the best! i super zdjecie z pluszakowa krówka:))
-
2009/07/14 15:45:26
to zdjecie z krową wymiata!
-
2009/07/14 19:06:16
Wegetarianko,
dziękuję za przepis. Spróbuję niebawem. Uwielbiam krówki (tradycyjne) i zwożę sobie kilogramami z Polski. Do tej pory sama nie probowalam robić, ale że lubię stać przy garach ;), więc się pokuszę.
Z pozdrowieniami,
O.
-
2009/07/14 19:48:14
grazyna1961.only smacznego :)
viridianka :-)
aga-aa no to żółwik ;-)))))
obiezy_swiatka proszę bardzo i smacznego :-)
-
Gość: Aga, chello089074033206.chello.pl
2009/07/15 19:23:16
Zdjęcie krówki z krówkami jest fantastyczne i aż zachęca do zrobienia sobie tych smakołyków!! :D
-
2009/07/15 20:06:03
Aga :-))))
-
Gość: ewcia, chello089076057249.chello.pl
2009/07/24 13:43:18
no moje aż takie ciemne nie wyszły ;) teraz czekam aż ostygnal i stwardną ;) zobaczymy co z tego będzie!
-
Gość: ewcia, chello089076057249.chello.pl
2009/07/25 20:23:08
napisałam po wykonaniu, teraz trzeba napisać po jedzeniu :)
napisałaś że będą to mordoklejki - szkoda, że mi takie nie wyszły :( mam zwykłe krówki, takie łamiące się :(
poza tym cukier mi się nie rozpuścił do końca chociaż gotowałam to strasznieeee długo :(
ale wiadomo - człowiek uczy się na błędach i następnym razem inaczej je zrobię :)
pozdrawiam!
-
Gość: hany, p57a5de29.dip.t-dialin.net
2009/07/26 08:35:02
Krowki to nic dla mnie, ale zdjecie z krowa fajne, az sie usmiechnelam. :))))
Pozdr. hany (www.wmojejkuchni.blogspot.com)
-
2009/07/26 14:26:50
ewcia wielokrotnie je robiłam wg powyższej receptury i ani razu nie wyszły mi kruche, może dłużej gotowałaś? Mi wszystko zajmuje ok godziny. Napisz koniecznie ad czasu gotowania. I co to znaczy że cukier się nie rozpuścił? ;-)
hany również pozdrawiam :)
-
Gość: Ania, apn-77-115-139-81.dynamic.gprs.plus.pl
2009/07/26 18:47:34
robiłam, mordoklejki jak się patrzy!! dzięki za przepis, dzieciaki ucieszone :)
-
2009/07/27 20:10:56
Ania, bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
-
Gość: Wojtek, gng0539.urh.uiuc.edu
2009/11/20 06:37:13
Robilem dwa razy, pierwszy raz wyszly wpaniale mordoklejki, a za drugim razem wyszly bardzo kruche. Chyba za dlugo gotowalem. Czekalem az masa bardziej sciemnieje bo pierwszym razem wydawalo mi sie, ze jest dalej za jasna.
-
2009/11/20 10:43:51
Cześć Wojtek, z tymi mordoklejkami, jak się okazuje, bardziej zawiła sprawa, niż mi się wcześniej wydawało, chodzi też o temperaturę gotowania i temperaturę, której masa przekroczyć nie może... nie zmienia to faktu, że u mnie zawsze wychodzą mordoklejki, a masę trzymam na bardzo bardzo wolnym ogniu..., a może też chodzi o tajny składnik jak w bajce "Kung Fu Panda"? "Tajnym składnikiem mojej zupy z tajnym składnikiem jest to, że nie ma żadnego tajnego składnika" ;) pozdrówki!
-
Gość: Sandra, public-gprs70394.centertel.pl
2009/12/12 09:13:41
Robiłam raz krówki ale się nie udałao.:)
Mam wielką nadzieję że te właśnie krówki mi sie udadzą.:)


A bardzo bardzo lubię krówki.:)
Pozdrawiam i dziękuje za przepis. :)
-
2009/12/23 09:30:46
tak to juz jest z krowkami ;) pozdrawiam rownież
-
Gość: martus, 86-63-118-92.sta.asta-net.com.pl
2010/03/04 21:01:25
właśnie robię :) uwielbiam krówki :)
-
Gość: madzia: , 78-159-82-25.net.pbthawe.eu
2010/04/07 17:14:01
ja tylko przeczytałam ten przepis i odrazu poszłam je zrobić już mi się studzą i twargną:)tylko ile4 czasu trzeba czekać żeby można je jeść?
-
Gość: madzia:, 78-159-82-25.net.pbthawe.eu
2010/04/07 17:17:35
mi się już studzą moje krówki tylko przeczytałam przepis i odrazu poszłam zrobić:)
-
2010/04/07 19:06:29
madzia, ja zostawiam je na noc, ale wystarczy je wystudzic po prostu :)
-
Gość: smakosz123, 92.63.32.6*
2010/04/25 15:21:40
MMMMMMM smaczne polecam wszystkim!!!
-
2010/04/25 21:10:57
smakoszu, cieszę się, że i Tobie krówki wyszły wspaniałe :)
-
Gość: hellenka, 77.223.200.24*
2010/05/07 09:50:56
próbowalam z 3 róznych przepisów.....jak wylewalam mała strózkę na talez wychodziła ciągutka..wiec szybko do keksówki i po zastygnieciu zawsze kruche....bez sensu..nie rozumiem tego, dodam, ze w kuchni spędzam duzo czasu....nie da sie....ale jest lepszy sposob na ciągutki...kupujesz krówki, nawet kruche, rozpuszczasz w garnku i wylewasz do keksówki i wychodza ciągutki hehehhe
-
Gość: hellenka, 77.223.200.24*
2010/05/07 10:42:54
ha! zmarnowane ohydne krówki (bo kruchych nie znosze feee).....jak były jeszcze ciepłe a dało sie je dotknąć rozrobilam w misce ( krówki robiłam ze szklanki kremówki i pół szklanki cukru)........dodałam szklankę maki, szklankę sezamu, jajko, lyzkę kakao, około 6 łyżek oliwy z oliwek...zagniotłam, zrobilam wałeczek, do lodówki na chwilke....potem pociełam w centymetrowej grubości talarki i na 25 minut do piekarnika 180 stopni....własnie jem gorace ciasteczko i jest super pyszne!!!
-
2010/05/11 14:56:36
hellenko, każdy ma swój sposób, mi z tego przepisu wychodzą prawdziwe mordoklejki, jednak jak widać z powyższych opinii jednym wychodzą drugim nie, tak to już jest w kulinariach, pozdrawiam!
-
Gość: hellenka, 77.223.200.24*
2010/05/13 13:42:53
wegetarianko, zaproś mnie do siebie i naucz:D heheheheh
no naprawde, utrapienie z tym mam....a wkurza mnie to straszliwie hehhehe
-
2010/05/13 21:27:20
hellenko, bardzo chętnie :) jak zakupię termometr to odmierzę temperaturę gotującej się masie, bo z pewnością tu jest "wilk zakopany" ;) pozdrawiam!
-
Gość: llena, 088156028088.olsztyn.vectranet.pl
2010/06/08 04:42:18
super krowki przytylam 3 kg!!!!!!!!!!!!111111111111111111111jedenjeden
-
2010/06/17 15:39:20
Jeśli się za długo gotuje to wychodzą cukierki o smaku krówkowym :D
-
Gość: Mateusz, bvh185.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/26 16:36:19
Chyba w poniedziałek rano spróbuję je zrobić jako niespodzianka dla rodziny. Wszyscy uwielbiamy krówki - najlepsze słodycze :D. Osobiście wolę kruche więc po komentarzach domyślam się, że muszę dać duży ogień i długo je trzymać na ogniu. Zobaczymy co mi wyjdzie. Jeśli wytrzymam w postanowieniu i je zrobię na pewno napiszę.
-
Gość: Gość: Domi, 88-199-155-72.tktelekom.pl
2010/07/07 15:55:31
A ja robię inne krówki są bardzo smaczne...
-
2010/07/07 20:01:47
domi, jestem ciekawa Twojego sposobu, może się podzielisz?
-
Gość: , 79-139-121-49.chelm.hypnet.pl
2010/11/12 14:26:45
bardzo pyszne królewskie krówki (znakomite).
-
2010/11/26 15:43:11
to ja u źródeł skomentuję (ten rpzepis znalazłąm u Niny): krówki są przepyszne! Ja robiłam z 1/3 porcji. Jako że lubię bardziej kruche, nie mordoklejki, gotowałam dłużej i wyszły kruche, tzn. takie pomiędzy- nie ciągnące, nie superkruche, a rozplywajace się w ustach. Pyszne.

Dziękuję:)
-
2010/11/28 13:01:16
super Aniu, że Ci wyszły i smakowały; dla mnie to sprawdzony sposób, ale nie u wszystkich się sprawdza; pozdrawiam :)
-
Gość: magda m., 153.19.0.19*
2010/12/21 14:07:50
krówki zrobiłam z aromatem waniliowym, bo laski w sklepie nie było ;)
ale nie o tym chciałam - wyszły pyszne :) aż dziw, że taki prosty przepis na takie pyszności ....
fakt faktem, ze w sumie, gotowałam je ponad 2 godziny i wyszły takie, jak ktoś wyżej pisał - nie kruche, ale też nie ciągliwe ...
i moje pytanie brzmi - żeby były ciągutki, to gotować krócej a intensywniej, czy dłużej??
-
2010/12/22 00:13:58
magda, IMO, trzeba je gotować dłużej (ale bez przesady, spróbuj ok 20-30 min) na małym ogniu, duża moc, mogłaby zaszkodzić, pochwal się eksperymentem :)
-
Gość: myshka, host87-brodno.spray.net.pl
2011/02/05 10:29:17
A jak robić, żeby wyszły kruche? Ja z kolei nienawidzę ciągutek, akceptuję tylko kruche krówki. Z tego co piszecie wynika, żeby gotować dłużej i/lub przy wyższej temperaturze = na większym ogniu ?
-
Gość: Anuszka, 178-37-103-169.adsl.inetia.pl
2011/03/20 17:13:48
Ja waśnie jestem w trakcie i mimo, że dałam ciut więcej cukru to gotuje na mały ogniu ponad 30 min i nadal nie gęstnieje...hmm...pomęcze to jeszcze troche...
-
2011/03/20 22:18:13
myshka, była o tym mowa wyżej
Anuszko, masa zgęstnieje na bank, raczej trzeba uważać by nie powstał kamień :)
-
Gość: Anuszka, 178-37-117-241.adsl.inetia.pl
2011/03/26 15:52:05
Faktycznie, pierwszy raz jak robiłam wyszły kruche wręcz kamieniste troszkę, ale smakowały. Dziś robie jeszcze raz i z cukrem uważam ;-)
-
Gość: Malbuk, aoj142.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/12 20:41:35
To nie są krówki, lecz ciągutki. Dla smakosza to niewybaczalny błąd w nazewnictwie.
-
2011/05/13 10:56:02
Dzięki za ten przepis, wypróbowałam i są przepyszne i ciągną się tak jak lubię :D
-
Gość: pik, 89-76-41-220.dynamic.chello.pl
2011/05/15 13:31:28
robilem na plycie ceramicznej, nic mi sie nie podnioslo nawet po godzinie i wszystko musialem wypieprzyc
-
Gość: zaq, 89-73-232-24.dynamic.chello.pl
2011/05/25 11:50:26
wielkie dzięki za przepis, w weekend robiłem z moją panną i wyszły świetne
-
Gość: STANLEY, acgt3.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/08 22:36:11
Moje wyszły jak ,,stare krowy'' po zastygnięciu tylko siekierą może pokroję.Za długo gotowałem.
-
Gość: wegi, asi14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/21 21:22:05
wspaniały przepis, a krówki palce lizać! w sam raz na święta :)
-
Gość: , dgp70.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/14 21:07:42
super, pyszne
-
Gość: , caffe.polpak1.nat.pcnet.com.pl
2012/01/22 12:44:56
wyszły niedobre nie wiem czemu..
-
Gość: Adam, 178-36-163-211.adsl.inetia.pl
2012/05/24 18:44:32
A mi krówki nie chcą stwardnieć. Wylałem je do keksówki i czekam aż będzie je można pokroić, a tu nic. Masa jest kleista i miękka. Czekam już drugi dzień. Co jest nie tak?
-
2012/05/26 17:05:56
Adam, może za krótko podgrzewałeś? Spróbuj wstawić do lodówki, może pomoże
-
2012/06/15 10:36:31
Fajny przepis :) Pora sprobowac.
-
Gość: ania, pc13-198.btk.net.pl
2012/09/16 12:11:23
a mozna zamiast laski wanilii kilka kropel olejku waniliowego albo smietankowego??? nie moge znalesc w miescie wanilii...
-
2012/09/16 15:04:19
tak, może być
-
2012/09/28 11:16:21
bardzo smaczne te krówki .... własnie 10 minut temu skonczyłam je robic.....ciekawe co na to mama....;p pozdrawiam i dziękuje za pyszny przepis:) własnie zamiast wanili dałam olejek arakowy:)
-
Gość: wiszer, agj70.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/13 10:32:29
Robię krówki z tego przepisu (w różnymi dodatkami) już kilka lat,są wspaniale kruche i po chwili rozpływają się w ustach !!! Wczoraj zrobiłem bez dodatków a dziś zrobię z migdałami prażonymi i sezamem !!!
-
Gość: ruda, rev-254.79.77.194.atman.pl
2012/12/17 20:09:46
a mogłabyś mi powiedzieć ile tak na oko wyszło Ci tych krówek?
-
Gość: aguszek, bgh112.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/17 23:54:08
heloł ;-) dziś poczułam, że muszę, po prostu muszę, zrobić je i zrobiłam!!!! Ale najpierw przeczytałam komentarze tych, którzy juz wcześniej uruchomili swoje domowe krówkowe manufaktury i wyszło mi, że większości zrobiły się ciągutki pomimo, że chcieli kruche. Czyli, wykoncypowałam, w przepisie za mało cukru. Pomyślałam jest ryzyko, jest zabawa, poszłam na całość i dałam tyle samo cukru, co śmietanki, czyli dwie szklanki i ciut ciut....i wyszły cudownie kruchusieńkie króweczki!!!!! Co prawda stałam nad garem dwie godziny, ale.....mmmmmmm.....opłaciło się....blaszkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na spód wysypałam warstwę orzechów włoskich, wylałam masę krówkową, zostawiłam na jakieś dwie godziny, kiedy trochę stężały, jeszcze w blaszce pokroiłam na kostki wielkości sklepowych krówek, rozłożyłam na większej blasze, aby obeschły ze wszystkich stron i czekam do jutra, kiedy to owinę je w papierki. Myślę, że jest ich około kilograma. Dzięki za przepis i natchnienie :-)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl