Blog > Komentarze do wpisu
PIEROGI Z SOCZEWICĄ

 

 

 

 

CIASTO NA PIEROGI

Ciasto pierogowe przygotowuję według sprawdzonego znakomitego przepisu zamieszczonego tutaj

FARSZ Z SOCZEWICY
Jesli robię farsz z samej soczewicy, wykorzystuję sposób podpatrzony lata temu u Cintamani.

 

 

Składniki
500g zielonej soczewicy
2-3 cebule
3 łyżki masła
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry mielonej (jeśli nie możesz jej dostać użyj kolendry w ziarnach i utłucz je tłuczkiem)
sól, ew. pieprz

 

Wykonanie

Soczewicę płuczę, wsypuję do garnka zalewam wodą (ok. 3 objętości soczewicy), wsypuję płaską łyżkę soli i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu.

 

 

Po 20- 30 minutach soczewica powinna być ugotowana, zdejmuję pokrywkę i intensywnie mieszam by woda odparowała nie przypalając garnka, a ziarna się nieco rozpadły, nie zamierzam ich przekręcać przez maszynkę.

 

 

Rozgrzewam na patelni łyżkę masła, rozpuszczam, wrzucam po łyżeczce papryki, kolendry i curry, trzymam chwile na wolnym ogniu przez kilka sekund mieszając aż poczuję puszczony przez nie aromat.
Dorzucam do soczewicy.
Na pozostałej części masła smażę cebulę pokrojoną w kostkę do zrumienienia, dorzucam do soczewicy.
Wszystko intensywnie mieszam.Doprawiam jeśli trzeba. Nie przekręcam farszu przez maszynkę, używam w takiej postaci. Pierogi jemy okraszone podsmażoną cebulą lub świeżym masłem.

 


Dzieciaki oczywiście najbardziej lubią odsmażane :)

 

 

Taki farsz można wykorzystać do pierogow, naleśnikow, pyz. Możesz go oczywiście urozmaicać dodając smażone pieczarki, gotowane jajka, jednak ja często robię własnie taki z soczewicą wzbogaconą aromatem przypraw i cebulą.
Jeśli mi go trochę zostanie, używam jako pasty na kanapki z dodatkiem ogórków kiszonych i  surowej pokrojonej cebuli :-)

 


wtorek, 16 czerwca 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/06/16 14:44:19
Nie zapomnę mojej cioci,która robiła z soczewicą krokiety właśnie;)
-
2009/06/19 13:34:56
wspomnienia smaków i potraw mają swoja magię :)
-
Gość: jola, host-89-229-216-195.kwidzyn.mm.pl
2010/07/06 18:49:00
Pierogi doskonałe, dzisiaj zrobiłam.
Dzięki za przepis.
-
2010/07/07 14:45:37
cześć jola, cieszę się niezmiernie i pozdrawiam! :)
-
Gość: pola, host-217-172-252-178.lodz.mm.pl
2010/08/25 19:08:07
nie jestem wegetarianką i rzadko jadam tego typu dania, ale to jest pyszne!!! sama soczewica, jak i dobrane przyprawy! pychotka! przepis świetny!!!
-
2010/08/25 19:37:42
pola, wpadaj częściej, coś się pewnie jeszcze znajdzie :D
-
Gość: Dagmara, 87-207-137-228.dynamic.chello.pl
2011/07/16 09:32:00
bardzo dobre farsz super jestem mile zaskoczona bo mialam uraz do soczewicy kiedys skorzystalam z jakiegos przepisu na zupe i byla okropna ale w tym wykonaniu naprawde bardzo dobra dzieki za przepis
-
2011/07/16 15:11:08
Dagmara, dzięki za odwiedziny, super, że smakowały :)
-
2011/10/29 13:36:17
I ja wykorzystam przepis na farsz. Proszę tylko o info - na ile mniej-więcej pierogów Ci starcza taka ilość?

Zaraz przetestuję, ale może się dowiem zanim skończę ;)
-
2011/10/30 17:04:14
chyba się spóźniłam, mam nadzieję, że pierogi smakowały :)
-
Gość: smakosz, ip-178-214-138-29.silesiamultimedia.com.pl
2012/08/14 20:04:04
pyszne pierogi ,a ciasto idealne i farsza PYCHA.
-
Gość: smakosz, ip-178-214-138-29.silesiamultimedia.com.pl
2012/08/14 20:06:36
zapomniałam napisać ,ze takich pierogów nigdy nie jadłam mój mąz tez DZIEKI.
-
Gość: Mara, 31-192-207-244.customer.universal.se
2012/08/31 15:06:57
Nie dotarlam do robienia ciasta z pierogow, bo juz sam farsz mnie powalil z nog zapachem i smakie. WIec tylko zmodyfikowalam dodajac przecieru, wielkiego pomidora, galazki tymianku cytrynowego i ciut cukru (by zabic ciut gorzki smak) i nasze stew zostalo wciagniete w mig! Nastepnym razem zrobie pierogi, obiecuje. Dzieki za inspiracje!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl