Blog > Komentarze do wpisu
KLUSKI SZARE, PRZECIERAKI

Zależnie od regionu nazywane kluskami szarymi lub "przecierakami", wyglądają ponuro, smakują wyśmienicie, receptura babcina i banalna :)



 


Składniki

surowe ziemniaki

mąka pszenna

sól


Wykonanie

Ziemniaki trę na tarce o drobnych oczkach (lub wygodniej w maszynce ;) ), odstawiam, odlewam płyn który się wydzieli. Dodaję mąki tyle /uwaga, rada babci :-)/ by łyżka włożona pionowo do miski stała, dodaję trochę soli.

W garnku zagotowuję wodę, solę, nabieram łyżką masę i rzucam do wrzątku, gotuję parę minut.

Podaję okraszone cebulką, z usmażoną kiszoną kapustą lub kapuśniakiem.

 


 


poniedziałek, 29 czerwca 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/06/29 22:12:22
Dobrze, ze ktoś wreszcie zaprezentował te pyszne kluski rodem z Wielkopolski! Ja podaję ze skwarkami z wędzonego boczku, a specjalnie dla córki - weganki z cebulką, no i koniecznie z kiszoną gotowana kapustą. U mnie w domu to przysmak:)
-
2009/06/29 22:37:44
Ja je uwielbiam, na Podlasiu skąd pochodzę nie są zbyt znane, odkryłam je później tłukąc się po Polsce ;) natomiast na Podlasiu bardzo powszechna jest "babka ziemniaczana" starte ziemniaki z dodatkami pieczone w piekarniku, ach! :)
-
Gość: An-na, 85.222.87.1*
2009/06/29 23:17:02
Moja rodzina miała kiedyś na punkcie tych klusek obsesję, to rodzinna potrawa, bardzo popularna na Lubelszczyźnie. Można jeszcze podawać je z pokruszonym twarogiem albo z tym twarogiem zapiec. Zatęskniłam...

Pozdrawiam :)
-
2009/06/29 23:22:48
uwielbiam takie kluseczki
-
2009/06/30 12:33:05
w Malborku też je jedzą właśnie z pokruszonym twarogiem :)
-
Gość: Poleszczuk, static-193-29-207-98.devs.futuro.pl
2011/10/27 13:59:45
Moi rodzice pochodza z Lubelszczyzny i zawsze mówili ,że to danie miejscowe, regionalne. Skoro inne rejony tez znają to tylko z pożytkiem dla polskiej kuchni.
U W I E L B I A M
-
2011/10/27 20:42:38
Poleszczuk, ja je poznałam właśnie na lubelszczyźnie :) dziękuję za wizytę !
-
Gość: rycho, 213-17-152-98.ip.netia.com.pl
2011/12/19 12:47:45
a zakamuflowana opcja niemiecka twirdzi ze to pomysl ze slaska
-
Gość: artar, 89-73-100-149.dynamic.chello.pl
2012/02/01 20:46:55
Moja mama i babcia robiła i kluski szare i babę ziemniaczaną, ale nie wiem skąd je znała, nigdy nie pytałem. Rodzinę ze strony mamy wojna przygnała na opolszczyznę (tam się urodziłem) z okolic Lwowa, rodzina ojca także z tamtych okolic pochodzi. Ponieważ Lublin nie jest daleko, więc dla mnie to żadna różnica ale.... Rodzinne tereny tych potraw są chyba znacznie szersze ;D
I dobrze, bo są FANTASTYCZNE !!!
-
Gość: klusek śląski, user-31-175-45-245.play-internet.pl
2012/03/18 16:17:10
Na Górnym Śląsku robi się te kluseczki pół na pół z ugotowanymi (ubitymi) i surowymi (utartmi) ziemniakami, dodaje jajo, mąkę ziemniaczaną aby trzmała całość, można dodać pieprzu do smaku, formuje tak jak kluski polskie (z dziurką - dziurki robią paluszkiem dzieci) i wrzuca na wrzącą wodę. Ugotowane z roladą i modrą kapustą są wyśmienite.
-
Gość: , nat-bie2-9.aster.pl
2012/10/11 11:40:16
u mnie w domu mówiło się na nie "drewniane kluski"
-
Gość: , nat-bie2-9.aster.pl
2012/10/11 11:41:21
tak czytam o pochodzeniu tych klusek, to według mnie są raczej kosmopolityczne
-
Gość: , 95.147.209.24*
2012/10/17 22:23:41
hej a ja je podaje z roladami po slaku z sosikem pycha :)
-
Gość: mer-sedes30sl, public-gprs263704.centertel.pl
2012/10/24 06:48:28
Oh! Żarłoki,ślina mi cieknie bardziej niż mojemu pso do cielęcej giczy.
-
Gość: anam, 213-17-175-3.ip.netia.com.pl
2013/01/07 11:14:04
Dzięki za info jak robi się moje ukochane kluchy. Ja przecieraki znam z regionu łowickiego gdzie jeździłam na wakacje jako dziecko. Mamy więc kolejne miejsce na mapie dla tych fantastycznych klusek. Nigdy ich sama nie robiłam, a przecież uwielbiałam, okraszone nieco słoninką lub podsmażone po ugotowaniu. No to do roboty!
-
Gość: Kashin, 183.33-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be
2013/01/08 13:39:55
W mojej wielkopolskiej rodzinie nazywa się je zielonymi i faktycznie, po ugotowaniu nabierają zielonkawego odcienia. Tato obowiązkowo gotuje je na smalcu ze skwarkami. Dla swojej rodziny robię jednak wersję bezskwarkową :)
U nas zawsze kluchy sa gotowane w taki sposób, aby powstał gęsty, aromatyczny sos. A jak się trochę przypali, to nawet lepiej, o "przyworkę" wszyscy się bili ;)
Kapusta kiszona - obowiązkowo!
Cieszę się, że właśnie dziś, gdy szukałam przepisu na te kluski, znalazłam je na jednym z moich ulubionych blogów!
-
2013/01/08 22:41:35
zielone, haha, dobre :))
można je "odbarwić" dynią i smakują dobrze, może niedługo uda mi się pokazać na blogu
-
2013/01/24 17:34:32
a ja dzisiaj pierwszy raz w życie zrobiłem i już zjadłem.Chodziły za mną od wielu lat,robiła je mama z warszawy a więc i tu znane,Udały mi się z przepisu j.w.,teraz będą jedzone regularnie,dobrze że się odważyłem.
-
Gość: KGB, oex42.internetdsl.tpnet.pl
2013/10/03 18:00:46
Moja cała rodzina pochodzi z Warszawy a naszym domu kluski te były znane i lubiane. Nie mam pojęcia skąd przyszły ale ja robię je także i wszyscy się na nie rzucają - tłumnie.
-
Gość: mila, public-gprs300703.centertel.pl
2014/02/17 10:53:57
Jadłam te kluski kilka razy w życiu ale nie miałam przepisu i nie znam nikogo kto by go znał, ja znam je pod nazwą "kluski babcine" lecz nigdzie nie figurują pod taką nazwą dlatego jestem przeszczęśliwa jak doszłam po obrazkach na wyszukiwarce że to właśnie one !!!!
-
Gość: , staticline-31-183-97-215.toya.net.pl
2014/03/25 15:41:09
przepraszam a jakie sa dokladne proporcje?
ile tych ziemniakow kilogram 2?
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl