Blog > Komentarze do wpisu
GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM

 

Gołąki z tartymi ziemniakami  smakują wyśmienicie, idealnie pasuje do nich śmietana, dlatego pod koniec, dodaję ją do wywaru, w którym gotuję gołąbki. Poezja :)




Składniki:
główka białej kapusty
2 kg ziemniaków
4 cebule
pęczek włoszczyzny
natka pietruszki
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
spora łyżka masła
mały kubek śmietany 12-18 %



Kapustę obgotowuję w osolonym wrzątku. Oddzielam liście, wycinam twarde części.
Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach, wrzucam na gęste sitko by pozbyć się płynów (można też użyć gazy).
Cebulę kroję w kostkę, smażę, dodaję do odciśniętych ziemniaków. Przyprawiam masę solą i pieprzem.

 

 

 

Zawijam ściśle farsz w liście, jak do gołąbków.

 

 

Szeroki rondel wykładam pozostałymi liśćmi kapusty, układam ściśle paczuszki z farszem zawinięciem do dołu, podsypuję pokrojoną w kostkę włoszczyzną (marchewka, pietruszka seler).
Wrzucam ziele angielskie i liście laurowe, trochę soli. Do wywaru dodaję również jeśli mam zielone części pora i selera, sprawdzony sposób wzbogacający smak, sprawdza się tez przy zupach.

 

 

 

Zalewam wszystko wrzatkiem do ok 3/4 wysokości gołąbków, wsypuję trochę soli, przykrywam wszystko resztakimi liści jakie mi pozostały i gotuje na wolnym ogniu ok. godziny pod przyjryciem.
Na 10 min. przed końcem wrzucam posiekaną natkę, ząbki czosnku w całości i masło. Gdy już prawie gotowe, odlewam trochę wywaru i hartuję w nim smietanę, następnie wlewam do garnka i pozwalam całości zagotować się.
Tak przygotowane gołąbki jemy polane sosem "wywarowo- śmietanowym" ;).

 

 

Gołąbki przed ugotowaniem można podsmażyć, ale szczerze, mi do przepisu jaki tu podałam niczego więcej nie brakuje, pełnia smaku :)

czwartek, 11 czerwca 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl