Blog > Komentarze do wpisu
DOMOWA HERBATA Z IMBIREM

Świeży imbir znany jest ze swych zbawiennych właściwości na organizm ludzki: poprawia krążenie krwi, trawienie, zalecany jest kobietom w ciąży jako środek przeciwdziałający wymiotom, pomaga przy przeziębianiach i bólach gardła.

Herbata, ktorą robię świetnie nadaje się na zimowe wieczory, wtedy znakomicie rozgrzewa; latem natomiast gasi pragnienie i pobudza ;-)

 

 

 


Składniki

ok. 70- 80 gram korzenia imbiru

1 cytryna

1 pomarańcza

ewentualnie cukier brązowy lub miód do słodzenia

 

 

 

 


Wykonanie

 


Korzeń obieram przy samej skórce lub porządnie myję, kroję na cienkie kawałki. Zagotowuję 1,5 litra wody w garnku, wrzucam imbir i gotuję go do miękkości: 15-20 min. Przecedzam płyn przez sito, przez nie też wyciskam sok z cytrusów. Gotowe :) Zimą pijemy ją na gorąco, latem przestudzoną z plasterkiem cytryny. Jest bardzo aromatyczna i piecze nieco w język ;-) ja to lubię, nie pijam herbat słodzonych, ale można ją posłodzić cukrem brązowym lub miodem. Świetnie nada się także do niej świeża mięta.


wtorek, 30 czerwca 2009, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/06/30 17:01:38
wygląda świetnie, wlasnie sobie kupilam korzen imbiru wiec moze sproboje:))
-
2009/06/30 18:00:15
Napiłabym się...
-
2009/06/30 18:16:15
mmm, apetyczne. się zrobi. Imbir odkryłam ostatnio i szukam nowych zastosowań :)
-
2009/06/30 20:27:46
Zapraszam koleżanki do siebie ;-) u nas taki dzban ostatnio codziennie stoi :)
-
2009/07/06 18:20:53
Ha! Zrobiłam ( z niewielkimi modyfikacjami) i było pyyyszne - lekko cierpkie i przeimbirowe :)
-
2009/07/06 18:56:53
i o to chodzi :) pozdrawiam
-
2009/08/27 15:47:07
Pycha, uwielbiam imbir, zrobię gdy tylko zacznie być zimniej:)
Pozdrawiam

icantbelieveitsvegan
-
2009/08/27 23:26:20
nighthrill zima rozgrzeje po same uszy :)
-
Gość: ., aaau103.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/10 09:11:03
ale co to ma wspólnego z herbatą?
-
Gość: astat, 78.142.51.19*
2010/11/14 20:41:14
Hm, zastanawiam się czy (wy)gotowanie imbru przez 20 minut nie zabija jego najcenniejszych właściwości? :) Może lepiej świeży imber posiekać na plasterki i dodać do świeżo zaparzonej herbatki?
-
2010/11/14 23:05:09
astat, śmiało, ja lubię herbatę z dodatkiem plasterków imbiru
-
Gość: Lula, a42.itk.net.pl
2011/10/18 21:28:01
Mężczyzna przeziębiony - próbuję właśnie ratować herbatką z imbirem. Piję też sama, ale... ojej jak to w gardle piecze! Robię herbatkę pierwszy raz (według powyższego przepisu), to tak ma piec? Usta i gardło piecze jak po przejściu ostrej papryki ;)
-
2011/10/19 20:49:30
Lula, tak, część imbirowego 'jadu' przechodzi do herbatki, ale dacie radę! :)
-
Gość: bbartek, 088156133090.radom.vectranet.pl
2012/12/16 08:37:04
15-20 minut gotowania = utrata części cennych właściwości imbiru
-
2013/03/20 16:05:39
imbiru nie wolno obierać bo to nie jest skórka tylko otulina,którą śmiało można zjadać
-
Gość: amanda, 77-252-242-225.ip.netia.com.pl
2013/11/08 14:39:47
W okresie zimowym dobrze wpływa na organizm <a href="www.teaportal.pl/artykul/rozgrzewajaca_herbata_z_imbirem/>herbata z imbirem</a> ze względu na właściwości rozgrzewające imbiru.
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl